Már Svájcban is azonosították a vírus pusztító, indiai variánsát, a szupergazdagok már menekülnek onnan

Megosztás

A brit variáns után hamarosan átveheti az uralmat a még sokkal fertőzőbbnek mutatkozó indiai mutáció. Már meg is jelent Európában, ráadásul egy olyan utazónál, aki más európai országot is érintett fertőzöttként.

Svájcban március végén azonosították a koronavírus indiai variánsát egy beutazóban, aki nem közvetlenül Indiából, hanem átszállással egy másik országból érkezett Svájcba – közölte a svájci közegészségügyi hivatal. Azt nem árulták el, melyik európai országról van szó.

A hivatal szóvivője szerint egyelőre nincs megbízható információ arról, hogy a koronavírus legújabb, indiai variánsa magasabb arányban fertőzne vagy bármilyen más szempontból veszélyesebb lenne, mint az eddig ismert változatok.

Arról még folynak a tárgyalások, hogy Indiát szerepeltessék-e a koronavírus szempontjából “nagyon kockázatos” országok listáján. Ez azt jelentené, hogy minden, Indiából beutazónak az érkezésekor karanténba kellene vonulnia Svájcban.

Vasárnap számos más ország példáját követve Olaszország is korlátozta az Indiából való beutazást. Indiában az elmúlt négy napban meghaladta a napi 300 ezret a beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma. A járvány tavalyi kitörése óta sehol a világon nem regisztráltak ilyen rövid idő alatt ennyi új megbetegedést.

A járvány legújabb hullámának berobbanása gyors távozásra készteti azokat, akik ezt még megtehetik. Az utóbbi napokban az egyik fő úti cél az Egyesült Arab Emírségek volt, miután bejelentették, hogy április 25-től 10 napra megtiltják a belépést az Indiából érkezőknek – olvasható a businessinsider.com-on.

Az egyik indiai chartertársaság csak szombaton 8 járatot szervezett, és minden gépje tele volt. A kereskedelmi járatokon a Mumbai-Dubai útvonalon az egyirányú jegy ára ezer dollárra szökött fel, ami a szokásos tarifa tízszerese. Hatalmas lett a kereslet a magángépek iránt is, az üzemeltetők külföldről béreltek kisgépeket, egy 13 üléses például 38 ezer dollárba került.

Az indiai egészségügyi hatóságok vasárnap jelentették, hogy az előző napon majdnem 350 ezer új fertőzött esetet regisztráltak, ami újabb világrekord. A 2767 halálos eset szintén rekordnak számít Indiában. Az utóbbi héten kétségkívül India vált a járvány új epicentrumává, a kórházak nem bírják kezelni a betegeket, sok helyen elfogyott az oxigén, és kórházak előtt hordágyakon halnak meg a kezelésre váró betegek. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek