Elhunyt Rőczey Ferenc, a miskolci zenei élet meghatározó zongoraművésze

Megosztás

93 éves korában elhunyt Rőczey Ferenc, a borsodi székhely egyik meghatározó, közismert művésze, aki nagy tiszteletnek örvendett tanítványai és kollégái körében – számolt be a gyászhírről a Minap.hu.

Rőczey Ferenc Budapesten született 1927-ben. Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, ahol zongorát és zeneszerzést tanult. 1954-ben szerezte meg zongoratanári, két év múlva pedig zongoraművészi diplomáját. Miskolc előtt Budapesten és Szombathelyen tanított. 1957-től több mint ötven éven keresztül a miskolci zenei élet meghatározó zongoraművésze és tanára volt. Színházi zongoraversenyek, szóló- és zenekari koncertek, vidéki ismeretterjesztés klubhangversenyek formájában – ez jellemezte művészetét.

Külföldön is sikerrel szerepelt, Európa számos országában fellépett. Még nyolcvanéves korában is tanított. Tevékenysége elismeréséül megkapta az Oktatásügy Kiváló Dolgozója kitüntetést, Miskolc városa kétszer is (1970 és 1978) elismerte Reményi Ede-díjjal. 2003-ban feleségével együtt kapta meg Miskolc Pro Urbe díját.

Minap.hu, Fotó: Mocsári László/Minap Archív

Kapcsolódó cikkek