A TASZ szerint diszkriminatív és alaptörvény-ellenes, ha védettségi igazolványhoz kötik a szolgáltatásokat

Megosztás

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor pénteki rádióinterjúja alapján négymillió beoltott után nyithatnak az olyan szolgáltatások, mint a mozik, a színházak, viszont ezeket csupán védettségi igazolvánnyal rendelkezők – azaz a koronavírus-fertőzésen bizonyítottan átesettek és a beoltottak – vehetnék igénybe.

A TASZ a Facebook-oldalán azt írja, hogy hiába sürgették már március legelején, hogy a kormány találja ki, milyen szabályokkal tesz különbséget a vírus ellen már védett és még nem védett állampolgárok közt, a most felvázolt megoldással „a legrosszabb fogatókönyv valósul meg”. A civil szervezet szerint a védettségi igazolvány valójában ugyanis egyáltalán nem a védettséget igazolja – írja a 444.hu.

„A kártyát mindenki megkapja, akár napokkal az első oltása után is, de ekkor még nem alakult ki a védettsége. Az igazolvány és a kormány kommunikációja hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket. Pedig a védettség csak a második oltás után alakul ki, ezért a kártyát is csak ez után lehetne kiadni” – magyarázzák.

A szervezet azt írja, hogy a túl korán kiadott igazolványok miatt nem áll meg az a jogi érvelés, ami a kártya birtokában engedi meg bizonyos közösségi terek látogatását. „Ha a kártyával rendelkezők is fertőzőképesek, akkor a különségtétel alapja csak az lesz, hogy kinek van kártyája és kinek nincs. Ez a fajta megkülönböztetés azonban már nem fogadható el, diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes.”

444.hu

Kapcsolódó cikkek