Orbán: Nyitnak a szolgáltatások, de csak védettségi igazolvánnyal

Megosztás

A jövő héten rendkívül fontos változások jönnek a nyitási folyamatban, várhatóan szerdán, vagy csütörtökön. Rengeteg szolgáltatást vehetünk újra igénybe, de kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkezők.

Nem kérdezte meg a WHO vezetőjét arról Orbán Viktor, hogy nem tartja-e korainak a szombati nyitást – árulta el a Kossuth rádióban pénteken a miniszterelnök azután, hogy a sikeres magyar oltási kampányról, az újraindításról, valamint Magyarország és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közötti kapcsolatokról tárgyalt Hans Klugéval, a WHO európai regionális igazgatójával csütörtökön.

A nyitást nem a WHO véleményétől tettük függővé, hanem egy saját metódus szerint döntöttünk.

Orbánt inkább az érdekelte, hogy ha még egyszer lesz ilyen járvány, akkor felkészültebb lesz-e az emberiség, rendelkezik e bizonyos speciális jelzőrendszerekkel. 

Ismertette a beoltottak számát a stúdióban: 3 508 846 fő, ami azt jelenti, hogy a teraszok is kinyithatnak. 

Engem is vár egy korsó sör.

Mint mondta, a kijárási tilalom szombaton 11 órakor kezdődik, hiszen az emberek jókedvükben nem fognak este 10-ig hazaérni. 

Beszámolt róla, hogy a kormány kidolgozta az újabb újraindítási lépést: szerdán, csütörtökön 4 millió beoltottnál megnyitják a szolgáltatások széles körét azoknak, akiknek van védettségi igazolványuk. 

Ezek a szolgáltatások a következők:

  • színházak,
  • táncos, zenés helyszínek,
  • cirkuszok,
  • mozik,
  • edzőtermek, fitnesztermek,
  • kalandparkok, vidámparkok,
  • könyvtárak,
  • játszóházak,
  • sportesemények
  • és a szállodák.

„Ez úgy hangzik, mint egy normális élet” – fogalmazott a kormányfő. 

Ismertette: ezen felül kinyithatnak a szállodák és az éttermek teraszain felül a belső részük is elérhetővé válik  azok számára, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. 

A miniszterelnök szerint a felnőtt lakosság több mint fele védett már, de még mindig nincsenek elegen beoltva.

ALÁHÚZTA: HA RENDELKEZÉSRE ÁLL MAJD TÖBB VAKCINA, AKKOR – AHOGY FOGALMAZOTT – A VILÁGBAN ÉLŐ MAGYAROK LESZNEK A SORON KÖVETKEZŐK. 

A miniszterelnök bejelentése szerint a Pfizer vakcinát a 16-18 év közöttiek is megkaphatják, de a részleteket csak később hozzák nyilvánosságra.

Szó volt a kormány rendkívüli felhatalmazásáról is a műsorban, ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy a véghatáridő a szeptemberi parlamenti ülésszak kezdete utáni 15. nap, de akár előbb is visszaadhatja e jogosítványát a kormányzat.

A halottak számából nem kell politikai vitát csinálni – fogalmazott a miniszterelnök, és hozzátette, több méltósággal is lehetne ezeket a politikai vitákat kezelni. Kiemelte, az emberek meghalnak, és együtt kell érezni a hozzátartózókkal. Orbán Viktor úgy látja, hogy épp elég baj, ha egy ember is meghal. Beszélt arról is, hogy

MAGYARORSZÁG EGY TARTHATÓ POZÍCIÓBAN VAN A HALÁLOZÁSOK TEKINTETÉBEN,

és kitért arra is, nem tesznek különbséget abban, hogy valaki covidban, vagy coviddal halt meg. Ez azt jelenti, hogy ez nem jelenik meg a magyarországi, viszont az európai statisztikákban igen.

Magyarország a középmezőnyben van – jelentette ki a rádióban, ahol a gazdaságot érintő kérdések is szóba kerültek. A miniszterelnök az idei és a jövő évi büdzsét is szóba hozta. Mint mondta, nem tudja megígérni, hogy nem hajt végre a kormányzat néhány módosítást, hiszen a lehetőség erre megvan. 

Az idei évre most beadott módosító javaslat a gazdaság újraindítását tartalmazza, a jövő évi pedig hasonló célokat fogalmaz meg

„Az utcai harcosok antikommunista világából érkezem, a nyolcvanas években még elnyomó szervezetként tekintettem rá. Ma már úgy, mint ahogy a szó is írja, ők a rend őrei” – erről már a közelgő Szent György nap miatt beszélt a kormányfő. Műsorvezetői kérdésre azt felelte, egy demokráciában ez így van rendben. Szerinte az orvosok és az ápolók mellett a rendőrök munkája is kiemelten fontos ebben az időszakban, ezért nekik is köszönettel tartozunk. 

Meglett a 3,5 millió

Azt a közösségi oldalán jelentette be pénteken a kormányfő, hogy elértük a 3,5 millió beoltottat, ezért szombaton nyitnak a teraszok, újraindulnak a szolgáltatások, tovább lehetnek nyitva a boltok, és a videó tanúsága szerint újraindítják az iskolákat is. A videó publikálása előtt egyébként az operatív törzs ülésén kezdte a napot Orbán Viktor. A miniszterelnök erről több fotót is kitett a közösségi oldalára, az egyiken például Pintér Sándor belügyminiszterrel szerepel.

Szinte az összes oldalról megvilágította már az Index az elmúlt időszakban, hogy mi fog történni akkor, ha elérjük a 3,5 millió oltást. A nyitási láz közepette volt szó már itt a kormány kísérleti rendszeréről, a koránkelőknek azt fejtegettük, hogy vajon igaza lesz-e a miniszterelnöknek a nyitás időpontjáról, sőt, feltettünk egy igazán érdekes kérdést a hazai foci eb-ről, meg úgy a sporteseményekről általában, amit csütörtökön Szentkirályi Alexandra közreműködésével Gulyás Gergely a kormányinfón válaszolt meg. (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek