Magyar unokázós csalóhálózatra mértek csapást a hatóságok

Megosztás

A többnyire idős személyek megtévesztésére szakosodott elkövetők közül tíz ellen is vádat emeltek.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség tíz személy ellen emelt vádat, akik szervezetten és rendszeresen időskorúaktól – őket megtévesztve – jelentős összegű készpénzt illetve ékszereket csaltak ki. 

A vádirattal érintett hálózat tagjai a már jól ismert módszerrel tévesztették meg a sértetteket. Ennek lényege, hogy az elkövető telefonhívás során a jellemzően idős sértett közeli hozzátartozójának adja ki magát, majd közli, hogy balesetet szenvedett, sürgősen pénzre vagy arra váltható értékre van szüksége. Ezen kívül jelzi, hogy a pénz átvételére egy ismerősét fogja elküldeni a sértetthez. Ennek megfelelően a sértett lakcímére érkezik egy elkövető („futár”), aki az előkészített pénzt vagy értékeket átveszi, amit azután társaival közösen elosztanak, illetve értékesítenek.

A hálózatot két vádlott irányította Angliából, a többiek Magyarországon vettek részt összehangoltan a cselekmények elkövetésében.

A szervezet tagjai a 2020 áprilisa és 2020 júniusa közötti mindössze két hónap leforgása alatt összesen közel harmincmillió forinthoz jutottak a tevékenységükkel, amiből csak mintegy két és fél millió forint jutott vissza a sértettekhez az eljárás során. További kilencvenötmillió forintot csak a szerencsének illetve a sértettek óvatosságának köszönhetően nem tudtak megszerezni.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség a banda tagjait a sértettek számához igazodó rendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen – és többségében a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére – elkövetett csalás vagy annak kísérlete bűntettével vádolta meg. (Ugyeszseg.hu)

Kapcsolódó cikkek