300 milliós kormányzati támogatást kapott a DVTK

Megosztás

Heves és Borsod Abaúj Zemplén megyei kiemelt vidéki sportegyesületekkel is megtörtént a támogatási szerződések aláírása. A Diósgyőri VTK (DVTK) 300 millió forint, az Egri Városi Sportiskola 70 millió forint, a Miskolci Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. 13 millió forint kormányzati támogatást kapott a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére. Sajtótájékoztatón jelentette be Deutsch Tamás a SOSZ elnöke, hogy a 2,1 milliárd forintos támogatásnak már 55 kiemelt sportegyesület a kedvezményezettje.

A Sportegyesületek Országos Szövetsége a tavalyi év harmadik harmadában dolgozott ki egy programot, amit a kormánynak benyújtott, mert úgy láttuk, ahogy sok más ágazatot, úgy a magyar sport világát is komoly problémák elé állította az új koronavírus járvány – mondta Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke. – A fővárosi és vidéki nagy, közepes és kis egyesületeknek is olyan problémákkal kellett szembesülniük, amely problémáknak egy része anyagi természetű volt. Éppen azért a SOSZ arra tett javaslatot, hogy a kormány indítson el egy olyan támogatási programot, amely legfontosabb célja, hogy az új koronavírus járvány pénzügyi nehézségeinek legalább részbeni orvoslására költségvetési támogatást nyújt vidéki magyar sportegyesületeknek. Ennek a programnak az a célja, hogy segítséget nyújtson a bajban, ráadásul ismerjük a mondást, aki gyorsan ad kétszer ad, tehát a gazdasági problémák részbeni orvoslása érdekében a legfontosabb, hogy minél előbb érkezzen a segítség – írja a DVTK honlapja.

Túl ezen, ennek a programnak van két másik eleme, amit ugyancsak fontosnak tartunk. Az egyik az az, hogy a 2018-ban útjára indult vidéki nagyegyesületek támogatási programja, az abban a programban támogatást kapó egyesületek szinte mindegyike részese ennek a mostani programnak is, ezáltal a vidéki nagyegyesület program is tovább tud folytatódni. Végül, de nem utolsó sorban, a 2020-as tokiói olimpiát és paralimpiát 2021-re halasztotta a NOB. Ezzel a programmal szeretnénk segíteni a már indulási joggal bíró vidéki sportegyesületek színeiben versenyző, félkészülő sportolókat. Ez az anyagi segítség, támogatást, újabb lehetőségeket teremt arra, hogy minél nyugodtabban, jobb körülmények között tudjanak a vidéki sportegyesületek színeiben versenyző sportolók felkészülni. Ennek a programnak a keretösszege valamivel több, mint 2,1 milliárd forint melynek keretén belül 55 vidéki sportegyesület kap támogatását. Ezek közül három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei sportegyesület az, amelyik a program részese lehet. A DVTK, vidéki nagyegyesületként, az észak-kelet magyarországi térség egyik, ha nem a legnagyobb, legmeghatározóbb sportegyesületeként, 300 millió, a Miskolci Sportiskola 13 millió, a Tiszaújvárosi Triatlon Sportegyesület pedig 3 millió forintos támogatásban részesül.

  • Kollégáimmal négy éve kezdtük el azt a munkát, amelynek eredményeként a klub a kiemelt vidéki nagyegyesületek közé tartozhat – mondta Sántha Gergely, a DVTK elnöke. – A tavalyi év nagyon hátrányosan érintette a sportot, éppen ezért ez egy roppant fontos és hasznos támogatás. Kifejezetten büszke vagyok rá, hogy a vidéki nagyegyesületek közül a DVTK az, amelyik a legnagyobb támogatást kapta.

A DVTK már az 1910-es megalapítása után pár évvel is sokkal több volt, mint egy labdarúgó csapat, hiszen 1912-ben már birkózni is lehetett a klubban, az ezt követő években és évtizedekben pedig sorban csatlakozott a többi szakosztály is. Az elmúlt években a munkatársaimmal nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy visszaállítsuk a régi nagy DVTK fényét, valamint azon, hogy a vidéki sportegyesületek is megfelelő szinten tudjanak szerepet és erőforrásokat kapni a magyar sport színterén. Jelenleg 22 sportág űzhető az idén 111. születésnapját ünneplő klubban. A közelmúltban jelentettük be, hogy már az erőemelés, a lovassport, a tájfutás és a ritmikus gimnasztika is várja a sportolni vágyó fiatalokat Diósgyőrben. A támogatás összesen közel ezer utánpótlás és felnőtt sportolónknak nyújt segítséget a minél eredményesebb sportszakmai munka folytatásához.

Kapcsolódó cikkek