Szuperligát hoznának létre az európai topcsapatok – Orbán ellenzi, hogy kisajátítsák a gazdagok a futballt

Megosztás

Hétfő reggel robbant a sportvilágot megrengető hír, miszerint 12 európai futballklub saját szuperligát alapít – írja a Telex. A hírek szerint hat angol (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United és Tottenham), három spanyol (Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid) és három olasz (AC Milan, Inter, Juventus) csapat készül az UEFA megpuccsolására. Az alapítók mellé további klubok csatlakozhatnak, 20 csapatosra tervezik a sorozatot. Az UEFA már a hivatalos bejelentés előtt elítélte a klubok tervét, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba, a FIFA és az érintett nemzeti szövetséget hasonló állásponton vannak.

A hírre Magyarország miniszterelnöke, a közismerten fociimádó Orbán Viktor is reagált. A kormányfő is ellenzi az európia szuperliga létrehozását, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A magyar miniszterelnök üdvözli, hogy az európai szövetség (UEFA) határozottan kiállt a terv ellen, és hitet tesz a sportág európai szintű egysége és a szolidaritás elve mellett. „Magyarország meggyőződése, hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak” – fogalmazott Orbán. Magyarország támogatja az UEFA-t és a FIFA-t, valamint az MLSZ-t a szövetségi versenyek integritásának védelme érdekében, akár nemzeti, akár európai szinten, tette hozzá.

Orbánon kívül más európai politikusok is megszólaltak az ügyben. A francia sportminiszter, Roxana Maracineanu nyilatkozatában „a futball világát fenyegető valós veszélyről” írt. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az Európai Szuperliga tervei nagyon károsak a labdarúgásra nézve.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek