Amivel nem dicsekszik Orbán és az M1 – az elmúlt héten rekordhalálozás volt hazánkban

Megosztás

Bár úgy tűnik, nagyon lassan javulnak bizonyos járványügyi mutatók, soha ennyien nem hunytak el Magyarországon Covid-fertőzésben, mint az elmúlt héten. “Ezért” kinyitjuk az óvodákat és az iskolák alsó tagozatait, óriási ötlet.

  • Február vége óta a mostani héten regisztrálták a legkevesebb új fertőzöttet
  • Öt héttel ezelőtti szintre csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma
  • Jelentősen, egy hónappal ezelőtti szintre csökkent a lélegeztetőn lévők száma is
  • Ugyanakkor ezen a héten jelentették a legtöbb koronavírussal összefüggő halálesetet

1 767 áldozata volt a járványnak a napi jelentések alapján múlt vasárnap óta. Ez eddig a legmagasabb heti adat a járvány kezdete óta. Negyedik hete kiugró a halálesetek száma, lakosságarányosan Európában a magyar adatok a legrosszabbak. Átlagosan kevesebb mint hat percenként volt újabb áldozata a koronavírusnak Magyarországon az elmúlt egy hónapban. A hét utolsó napján jelentették a járvány 25 ezredik magyar áldozatát. 

Hamarosan a halálozások száma is csökkenhet, a járványhelyzet ugyanis javul. Egy hete még a húsvéti hosszú hétvégén végzett kevés teszt is hozzájárult a regisztrált fertőzöttek számának látványos csökkenéséhez. Sokkal több tesztet – érthetetlen módon – ezen a héten sem végeztek, de azért 8 000-zel több vizsgálattal még kevesebb új fertőzöttet találtak (összesen 30 344-et). Eszerint a húsvét nem robbantotta be újra a vírust. Az összes vizsgálaton belül csökkent a pozitív tesztek száma (19-ről 16 százalékra). 

Napi lebontásban az elmúlt hetekben így alakultak a halálozási adatok

Az egészségügyön lévő hatalmas nyomás is enyhült némileg, kevesebb koronavírusos beteg van kórházban és lélegeztetőn, de így is sokan szorulnak az otthoninál komolyabb kezelésre. 

A héten vélhetően nyílhatnak a teraszok 3,5 millió első beoltottnál, most 3 millió 252 ezernél tartanak. Az oltási terv eddig az idősekre koncentrált, a regisztrált 65 év felettiek 90 százaléka van beoltva, csakhogy a teraszok várható törzsközönsége nem ez a korosztály elsősorban. Az lesz a helyzet, hogy a teraszokat majd maszkban lehet megközelíteni, de ott a védőfelszerelés elhagyható lesz, és mehet majd a közös ivászat, aztán hazafelé ismét fel kell venni a maszkot. A hétfői iskolanyitás ennél is nagyobb kockázatot jelent. Teljesen mindegy, hogy fertőtlenítették a hetekig üresen álló épületeket, a diákokat, még a kisebbeket is, a brit mutáció jobban veszélyezteti, mint a korábbi variáns. A szülők nagy része pedig még nem szerezhetett immunitást a vírus ellen, mert az oltási terv eddig az idősekre koncentrált. 

A saját számításaink szerint a betegséget a közelmúltban elkapók és az oltottak számával együtt a társadalom fele lehet valamilyen szinten védett a vírus ellen. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek