A szerbek tesztelik a kínai vakcinát, szerintük hatásos

Megosztás

Az utóbbi időben több történetet is olvashattunk, hallhattunk arról, hogy a kínai Sinopharm vakcinája nem hatékony a koronavírussal szemben, mert sokaknál nem indult be kimutathatóan az ellenanyag termelése. Pedig már több mint fél millióan kapták meg nálunk is ezt az oltóanyagot, ami az összes beoltott számához képest meglehetősen magas szám.

Ezért mindenképpen fontos lenne tisztázni az elmúlt hetekben megjelent információkat arról, hogy a megfelelő védettséghez valóban szükség lehet-e harmadik dózisra a kínai vakcinából. Eddig azonban sem a gyártó, sem pedig a magyar hatóságok nem adtak megnyugtató választ a kérdésre.

Szerbiában eddig kétmillió embert oltottak be a Sinopharm oltóanyagával, és a hatóságok sokkal őszintébben kommunikálnak a különböző vakcinákról. Az országban a hétvégén zárult le egy 10 ezer ember részvételével készített országos vizsgálat, mely azt állapította meg, hogy az országban alkalmazott összes vakcina (Pfizer, AstraZeneca, Szputnyik V, Sinopharm) hatékony.

Marija Gnjatović, a Nukleáris Energetikai Intézet kutatója elmondta: a kínai oltóanyag esetében a 20–65 év közöttieknél leghamarabb két héttel az első oltás után jelentek meg a szervezetben az antitestek, ez a második oltás után két héttel a beoltottak 90 százalékánál jelentkezett. Az idősebbeknél valamivel alacsonyabb ez az arány, ám ez nem jelenti azt, hogy ne szerezték volna meg a szükséges immunitást.

A kutató a szerb közrádiónak korábban arról beszélt, hogy az eddigi méréseik szerint az antitestek alacsony száma a 70 év feletti férfiaknál a leggyakoribb. Emellett vannak olyanok is, akiknél az antitest-termelődés csak 4–5 héttel később történik meg – vagyis védettek lesznek, csak a vártnál jóval több idő elteltével. Így fordulhat elő, hogy akár a második dózis után két héttel sem mutat még semmit az ellenanyagteszt.

Kapcsolódó cikkek