Több tankerületben megfenyegették a szülőket, hogy meghosszabbodik a tanév, “ha túl sokan tartják otthon gyermeküket”

Megosztás

Az államtitkár napokkal ezelőtt még azt mondta, a szülőknek lehetőségük van a járványhelyzetre hivatkozva otthon tartani gyermeküket. De a jelek szerint ez ennyire kicsit sem egyszerű. Túl sok hiányzó esetén ugyanis egyre több tankerület rendkívüli szünet elrendelésével fenyeget, ami annyit is jelent, hogy majd esetleg nyáron jön a pótlás.

Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatainak április 19-i nyitása előtt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár elmondta, mit tehetnek azok a szülők, akik a járvány miatt még nem akarják iskolába engedni a gyereküket. Maruzsa szerint szerint az intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet, de nem lesz olyan, hogy a jelenléti oktatás után egy pedagógus megtartja majd online is az órát.

Sok szülőt nyugtatott meg azzal, hogy aki nem engedi még iskolába a gyerekét a járvány miatt, a hiányzást igazolt hiányzásként kérheti elismertetni, a kormány ebből nem csinál politikai ügyet.

A Facebookon viszont mára arról számolt be több szülő, hogy olyan tájékoztatást kaptak az iskolától, miszerint nem ilyen egyszerű az ügy.

Több tankerület ugyanis azon az állásponton van, miszerint valóban maradhat otthon a gyerek, de amennyiben egy osztályban „túl sok” tanuló fog hiányozni, a pedagógusnak nincs lehetősége sem online, sem hibrid módon tanítani. Ezért az iskolának rendkívüli szünetet kell elrendelni az adott osztályban és a tanév ennek idejével meg fog hosszabbodni. A „túl sok” definícióját még nem adták meg. Vagyis ha valahol nem mennének be elegen, ott majd

azoknak a gyerekeknek is be kell járniuk pótlólag, akiket most elengednének a szülei.

Más bejegyzésekben a 2011. évi CXC. [ Köznev. tv. ] törvény 30. §-ára hivatkoznak. Az említett paragrafus így fogalmaz:

Ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem lehetséges, … a megyére, fővárosra kiterjedő veszélyhelyzet esetében a hivatal rendkívüli szünetet rendel el.

Mivel az Országgyűlés február 22-én megszavazta a veszélyhelyzet 90 nappal történő meghosszabbítását, ennek elméletileg nem is lenne akadálya.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Telexnek elmondta, hogy több helyről is tudomást szereztek a dologról. Több olyan tankerületről tudnak, ahol tanítási szünet bevezetésének lehetőségéről tájékoztatták az iskolavezetők a szülőket. Ezt zsarolásnak tartja, szerinte

a kormány hozott egy rossz döntést, amit most kényszerintézkedéssel és fenyegetéssel próbál palástolni.

A digitális oktatásnak minden feltétele adott, így azok a gyerekek is részt vehetnének a képzésben, akiknek szülei a járványügyi mutatók miatt még nem engednék el őket az iskolába. Érthetetlennek tartja, miért csak 2 nap felkészülési időt kaptak az átállásra, miközben a kormány már több hete döntött az újranyitásról.

Várjuk a további fejleményeket, mert biztosak lehetünk abban az eddigiek alapján, hogy nagyon sok szülő nem fogja engedni közösségbe a gyermekét, ilyen járványügyi mutatók mellett. (Telex.hu)

Related posts