Néhány érdekesség, amit csak kevesen tudtak Fülöp hercegről és II. Erzsébetről

Megosztás

Tegnap végső búcsút vettek a 99 korában elhunyt Fülöp hercegtől Angliában. 73 évnyi házasságot tudhatnak maguk mögött a királynővel, amelyről számos érdekesség derült ki az elmúlt években.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg még tinédzser korukban ismerkedtek meg, és több mint 70 évet töltöttek együtt. A herceg 99 éves korában múlt pénteken hunyt el, egy hétig tartó gyász után szombaton helyezik végső nyugalomra.

1. Házasságuk nem volt előre eltervezett

Erzsébet és Fülöp 1939-ben, a Királyi Tengerészeti Iskolában találkoztak egymással először. Ekkor Erzsébet 13 éves volt, Fülöp herceg pedig 18 múlt. Fiatal koruk ellenére Erzsébet szinte azonnal beleszeretett a daliás, teniszező Fülöpbe, és ez az alkalom elég volt arra, hogy II. Erzsébet tudja, szeretne még vele találkozni a jövőben. Már tudjuk, hogy jól gondolta, hiszen vele élte le az egész életét.

2. Erzsébet felvette a férje nevét

A házasságuk elején Erzsébet még nem volt királynő, ezért úgy döntött, felveszi Fülöp vezetéknevét. Amikor édesapja elhunyt, és ő került a hatalom élére, visszatért eredeti vezetéknevéhez, így lett Mountbattenből ismét Windsor, ami azóta is a család hivatalos vezetékneve. A pletykák szerint Fülöp nem örült felesége névváltoztatásának.

3. Volt egy igazán gondtalan időszakuk

1949 és 1951 között Erzsébet (még hercegnőként) Fülöppel együtt Máltára költözött, ugyanis ott állomásozott a herceg. Ezek voltak a királyi pár legnormálisabb, legátlagosabb évei, és életük legboldogabb időszaka. Ekkor még csak egy gyermekük volt, Károly, akit otthon hagytak Angliában nagyszüleivel, Erzsébet pedig még nem volt királynő.

4. Sosem volt közös hálószobájuk

A királynő és Fülöp sosem osztoztak közös hálószobán, azonban egymásba nyíltak saját szobáik. Ez már házasságuk elején is így volt, amikor a Clarence-házban éltek. A magyarázat egyszerű: így sokkal jobban tudtak aludni, és amikor társaságra vágytak, néhány másodperc alatt át tudtak menni egymáshoz.

5. Volt, hogy Fülöpöt hűtlenséggel vádolták

Fülöp herceg 1950-ben csatlakozott egy társasághoz, aminek az eseményein csak férfiak vehettek részt. Sokáig teljes titok övezte, mi történik a találkozókon, később pedig egy hosszú hajóútra indult, ahol állítólag félrelépett többször is. Egy időben annyi pletyka szólt Fülöp hűtlenségéről, hogy Erzsébetnek kellett közzétennie egy bejelentést, amiben cáfolták a pletykákat, de a herceg is megszólalt ezzel kapcsolatban, és azt mondta, esélye sem lett volna félrelépni, hiszen egy detektív követte őt 1947 óta.

+1. Másod- és harmad unokatestvérek is voltak

Tekintve, hogy a világtörténelemben számtalan példát találunk arra vonatkozólag, hogy az uralkodó családokon belül, egymással rokoni kapcsolatban álló felek lépjenek frigyre, (hogy a vérvonal erős maradjon), azon sem lepődünk meg, hogy Erzsébet és Fülöp között is vérségi kötelék volt. Viktória királynő révén harmad unokatestvéri, míg Dánia királyának, IX. Krisztiánnak köszönhetően másod unokatestvéri kapcsolatban álltak. (Boon.hu)

Related posts