Orvos: 95 százalékos a halálozási arány a lélegeztetőgépre kerülőknél

Megosztás

Siralmasnak nevezte a kórházakban tapasztalható helyeztet egy Covid osztályon dolgozó szemészorvos az RTL Híradónak – írja a HVG.hu. Az orvos neve elhallgatását kérve arról beszélt, hogy amíg a normális intenzív ellátásban egy nővérre legfeljebb két, egy orvosra pedig legfeljebb négy beteg jut, addig most előfordul, hogy egy orvosra akár 10 fős részleg jut.

Az orvos úgy véli, tovább nehezíti a helyzetet, hogy sok helyen nem intenzíves, hanem más területről érkező nővér dolgozik az intenzív ellátásban, akit két hét alatt képeztek át. Azonban a szemész szerint ennyi idő alatt az intenzíves ápolást nem lehet megtanulni.

Beszélt a betegség kiszámíthatatlanságáról is. Úgy látja, hogy minden, amit az intenzíves kollégái tudnak, az a Covid esetében nem működik, a megszokott lélegeztetési stratégiák rengeteg embernél nem válnak be. Tapasztalatai szerint a lélegeztetőgépre került embereknél 95 százalékos a halálozási arány. Zsákbamacskának nevezte, hogy mi történik azzal, akit intubálni kell. Volt olyan 140 kilós, alapbetegségekkel rendelkező betegük, akit le tudtak szedni a gépről, és volt fiatal, alapbetegség nélküli betegük, aki nem élte túl.

Ugyanakkor szerinte a magas halálozási adatokban az is közrejátszik, hogy a magyarok egészségi állapota rossz, sok az elhízott, a cukorbeteg közöttük.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek