Sárospatakon már el is indult a poszt-Covid szakrendelés a betegség utólagos szövődményeinek kezelésére

Megosztás

Borsodban is találhatunk már ilyen szakrendelést, a szakemberek szerint nagyon is fontos erre odafigyelnünk.

Az országban az elsők között indított úgynevezett poszt-Covid-szakrendelést a sárospataki városi rendelőintézet. Ez azoknak szól, akik ugyan kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, de számos tünetük továbbra is megmaradt, amelyek közül jó néhány életveszélyes is lehet, ha nem kezelik. Csak a zempléni város térségében ezres nagyságrendűre becsülik a lehetséges érintettek körét, ám a megkezdett rendelés eddigi rövid ideje alatt is számos beteg jelentkezett a megyéből, vagy akár az ország egész területéről, még a Dunántúlról is.

Az intézményt fenntartó önkormányzat részéről Aros János polgármester a speciális szakrendelés elindítását lapunknak azzal indokolta, hogy már nemcsak a koronavírussal, hanem annak utóhatásaival is foglalkozni kell az orvosoknak. Ahogy hazánk egész területén, úgy a sárospataki járásban is jelentős számú megbetegedés történt az elmúlt hónapokban. A koronavírus-fertőzött emberek egy része otthonában vészelte át a betegséget, míg sokan kórházi kezelésre szorultak. Többen közülük a Covid utáni gyógyult időszakban sem mondhatják magukat teljesen egészségesnek. Ezért indult el az új ellátási forma a rendelőintézetben – közölte a fenntartó.

Hangsúlyozta: a pataki egészségügyi dolgozók eddig is térségi szerepet ellátva, magas színvonalon végezték feladatukat. Aros János hozzátette: a rendelést végző dr. Juhász Gizella belgyógyász-kardiológus főorvos kiváló szakember, aki már letette a névjegyét a jelenleg ritkának és különlegesnek számító szakterületen, hiszen korábban a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház Covid-osztályán dolgozott, több száz koronavírusos beteget gyógyított eredményesen. Tapasztalataira és széles körű szakmai ismereteire is szükség van ahhoz, hogy egy poszt-Covid-betegséggel küzdő páciens megfelelő ellátást kapjon – tette hozzá a polgármester.

Sokféle bajt okozhat

Dr. Juhász Gizella kiemelte: a kellemetlen és gyakran veszélyes tünetek elsődlegesen a tüdőgyulladásból adódó hosszú és rövid távú szövődményekből fakadnak. Példaként említette azt a helyzetet, amikor úgynevezett tüdőfibrózis (tüdőhegesedés) alakul ki, ezért – mint mondta – a betegek légzését és a tüdő állapotát hosszú távon követni kell, többek között kontroll CT-vizsgálattal is.

Hozzátette: a légzőszervek mellett az egész érrendszert képes megtámadni a koronavírus-fertőzés, amely a szív koszorús ereinél is komoly problémát okozhat. Nemcsak szívizominfarktust, hanem különböző ritmuszavarokat is képes előidézni, ezért ezt szintén folyamatosan ellenőrizni kell – közölte. Mindezek mellett szívbillentyű-gyulladást, szívbelhártya-gyulladást, különböző gyulladásos eltéréseket okozhat a betegség – sorolta a főorvos. Kiemelte: a szívburokban folyadék alakulhat ki, amit szintén kezelni kell rövid és hosszú távon egyaránt. A máj- és a veseszövődményeket laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzik. Erre nem csupán a koronavírus toxikus hatása miatt van szükség, hanem a különböző gyógyszeres kezeléseknek a mellékhatása is okozhat problémákat. A betegség lefolyása idején az élet mentése az elsődleges, ezeket a gyógyszereket mindenképpen szedni kell – magyarázta. Már a kórházi kezelés során is nyomon követik a laboratóriumi eredményeket, de ezeket később is érdemes ellenőrizni – fűzte hozzá dr. Juhász Gizella.

Aláhúzta: mindenképpen szem előtt kell tartani azokat a betegeket, akik átestek a fertőzésen, nyomon kell követni az állapotukat. Kontrollálni kell a tüneteiket, hogy időben észre lehessen venni az esetleges szövődményeket, és aztán gyógyszeres kezeléssel meg tudják állítani a folyamat előrehaladását. Az újonnan indult poszt-Covid-szakrendelésre háziorvosi beutaló szükséges. A vizsgálatokat követően, amennyiben indokolt, más szakorvosok bevonásával elkezdődik a betegek utókezelése. (Boon.hu)

Kapcsolódó cikkek