Sajnos a Barlangfürdő is megsínyli a hosszú leállást, károsodnak a kőzetek

Megosztás

Beavatkozás szükséges amiatt, hogy a medencetér ismét hónapok óta víz nélkül, üresen kong, emiatt pedig nincs meg a kellő páratartalom. Ezt a kőzet bizony ennyi idő után már nem képes károsodás nélkül tűrni, ezért olyan folyamatok indultak meg, ami már egyértelműen beavatkozást igényel. Reméljük, hamarosan újra élvezhetjük a csodálatos fürdőt.

Hónapok óta üresek a medencék és a barlangjáratok a miskolctapolcai Barlangfürdőben. A népszerű komplexumot még novemberben a koronavírus-világjárvány második hulláma okán elrendelt járványügyi intézkedések részeként, Miskolc többi fürdőjével, uszodájával együtt zárták be. A részletekről a Minap.hu számolt be.

A Barlangfürdőt üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. vezetőjének elmondása szerint a pandémia mellett jelenleg egyéb tényezők is nehezítik a cégszakembereinek munkáját: az elmúlt fél év a létesítményen is otthagyta a nyomait. 

Koreny György emlékeztetett, a fürdő előcsarnokában a 2000-es évek elején történt egy jelentős átépítés. Akkor a sziklát kőzethorgonyozták, így alakul ki a csarnok jelenlegi állapota. Miután ez nem egy mesterséges barlang, természetes mozgások folyamatosan előfordulhatnak, amit minden évben ellenőriznek. A Miskolci Fürdők ügyvezetője a Miskolc Televízió Híradójának azt mondta, az utóbbi időszakban nagyobb mértékű elmozdulásokat tapasztaltak a barlangtérben, ami beavatkozásokat igényel.

– Tavaly november közepe óta zárva tartunk, és mivel a medencéket ezt követően le kellett ürítenünk, így a kőzeteknek szükséges páratartalom sincs meg a barlangi terekben – hangsúlyozta Koreny György.

Mint megtudtuk, jelenleg szakemberek dolgoznak az elindult folyamatnak a megállításán.  A kivitelező a tervek szerint egy kötőanyagot juttat majd a résekbe, ami a kőzetfelületet stabilizálja majd. 

A cégvezető hozzátette, most úgy látják, hogy a munkálatokkal június 11-re végezhetnek, így – amennyiben a járványhelyzet addigra enyhül – a tavalyi évhez hasonlóan július elején nyithatja meg újra a kapuit a Barlangfürdő.

Related posts