Saját tulajdonosaikkal bontatják el a Fertő-tavi cölöpházakat, hogy ott építkezhessen Mészáros Lőrinc

Megosztás

A NER pofátlansága valóban határtalan. A hírek szerint Orbán Ráhel egyik kirándulása után változott meg minden, megtetszett neki a terület. Onnantól pedig már ismerjük a forgatókönyvet.

Hosszú riportban számol be a Fertő-tavi építkezésről az osztrák der Standard. Magyarország második legnagyobb tavának fejlesztésére 2016-ban irányzott elő 7,9 milliárd forintot a kormány, majd ezt az összeget előbb 2019-ben 23,2 milliárdra, míg végül 32 milliárd forintra emelték. Az Átlátszó két éve egy hosszú anyagban mutatta be, hogy miről szól ez a beruházás.

A tervek szerint épül majd egy ökocentrum, sportközpont, kikötő, 100 ágyas szálloda, vendégházak, kemping, étterem, új strand és kikötő, hogy minél több turistát csábítsanak ide, és készül egy 880 férőhelyes parkoló is – írták akkor.

Így harangozták be annak idején az építkezést – természetesen minden ÉRTÜNK és a mi érdekünkben történik

A helyiek pedig azt mondták az Átlátszónak, hogy eleve azért indult a beruházás, mert Orbán Ráhel pár éve Fertőrákoson volt vitorlázni, és megtetszett neki a hely. A projektért ugyanis a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felelt, amelyben a miniszterelnök lánya is érdekelt. Az MTÜ volt a tulajdonosa a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. nevű cégnek, amely a konkrét munkákat koordinálja, és amelynek egy helyi KDNP-s politikus, a fertőszentmiklósi Kárpáti Béla a vezérigazgatója.

A mai Standard cikk előzménye még, hogy a kormány egyszer már, a tavalyi év során leállította a projektet, épp akkoriban, amikor húsz ország harminc civil szervezete írt közös tiltakozó levelet a Fertő-tó, Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize védelmében az UNESCO-nak. Ezután a feladatot elvették a Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnökhöz tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-től, és átadták Gulyás Gergely miniszternek.

Végül 2020 októberében a lakossági ellenállással, sőt, az időközben emiatt elindult kötelezettségszegési eljárással nem törődve, 32-ről 9 milliárd forintra csökkentve a rászánt forrást, de megindult az építkezés.Ebből a pénzből egyelőre egy 813 vitorlásnak és 500 csónaknak helyet adó hatalmas kikötő épül meg. A kivitelező pedig az lett, akit két éve még csak sejtettek a helyiek: a Mészáros és Mészáros Kft. Az nem világos, hogy a szállodáról és a hozzá kapcsolódó építkezésekről végleg lemondtak-e, a Standard írása viszont abból indul ki, hogy nem.

A cikk bemutat egy rejtélyes férfi által készített drónvideót arról, hogy most hogy néz ki a védett terület. Az osztrák lap is kiemeli, hogy Magyarországon tilos az engedély nélküli drónfelvétel készítése, ezért nem tudni a nevét a videó tulajdonosának, aki a posztjában csak annyit írt, hogy a gyermekkori nyarait a tó partján, Fertőrákoson töltötte, és most „tönkreteszik a gyermekkori álmát”.  A légifelvételen munkagépek és letarolt nádasok látszanak.

További részletek olvashatók a 444.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek