Vége az olcsó termékek internetes aranykorának

Megosztás

Július 1-jével megszűnik a 22 eurós értékhatár alatti, az Európai Unión kívülről rendelt áruk áfamentessége – közölte a Magyar Posta Zrt. és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A változás uniós szintű, és azért vezették be, mert

az eddigi szabályozás jogosulatlan előnyhöz jutatta az EU-n kívüli kereskedőket, miközben egyre bővült az e-kereskedelem.

Az olcsó internetes rendelések áfamentessége jelentős bevételkiesést jelentett az uniós országok költségvetésének is. A jelenleg még érvényes szabályozás szerint az Európai Unión kívülről érkező áruk 22 eurós, nagyjából 7900 forintos összeghatárig vám- és áfamentesek. A 22 és 150 euró közöttiek már csak vámmentesek, de áfát kell fizetni utánuk. Júliustól viszont bármilyen apróságot is vesz valaki az interneten, ha nem uniós országban adják fel, meg kell fizetni utána a 27 százalékos áfát.

Az uniós áfairányelv változása a Magyar Posta Zrt.-re is terhet ró, júliustól ugyanis válogatás nélkül vámeljárás alá kell vonniuk minden olyan csomagot, amelyben árut sejtenek. A vállalat azt írta:

ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban.

Éppen ezért automatikus vámeljárással készülnek a jogszabályváltozásra. A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja is termékértékhez igazítottan sávos lesz. Ez jelenleg egységesen 3500 forint, amennyiben a postát bízzuk meg a vámkezeléssel. Ha nem, akkor 1000 forintot kérnek a közreműködésért.

Kapcsolódó cikkek