Szlávik szerint talán nyáron már nem kell majd maszkban napoznunk a strandon

Megosztás

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szerint legkorábban nyáron lehet nagyobb lazításra számítani, addig is óva int mindenkit attól, hogy egy oltás után már azt gondolja, elmúlt a járvány – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában, amelyet a Telex szemlézett.

Szlávik az oltások fontosságát hangsúlyozta a műsorban, mivel jelenleg ez az egyetlen bevált módszer a koronavírus ellen. „Az első oltás is elkezd az immunrendszerben dolgozni, két-három hét alatt elindul az ellenanyag-termelődés. Olyan magas szint is kialakulhat, amely védettséget ad, de a második védőoltás erősíti meg az immunválaszt, és akkor alakul ki a 90 százalék feletti hatékonyság” – mondta, és hozzátette, az oltások a súlyos megbetegedést 100 százalékos hatásossággal gátolják meg.

“Amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell. Ha valaki megkapja a védőoltást, akkor megfertőződhet, de alig-alig fertőz tovább. Ha sok ember lesz beoltva, akkor kevés beteg lesz, és kevesen fognak fertőzni, és vége lesz a járványnak. De ez még jó néhány hónap” – mondta Szlávik, aki szerint Izrael az élő példa arra, hogy mikor lehet szélesebb körben nyitni. Úgy gondolja, először a nyílt terekben való nagyobb mozgás jöhet majd szóba.

Példaként említette, hogy egy nyári focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek