Gulyás: 3 millió beoltott után, napokon belül dönthetnek az újabb enyhítésekről

Megosztás

Szokás szerint csütörtök délelőtt került sor a Kormányinfóra, amelyen a HVG.hu tudósítása szerint Gulyás Gergely mindenekelőtt az oltásokról és az újraindítás lépéseiről beszélt. Az újraindítás első lépései a két és fél millió oltotthoz kötődtek, de a miniszter szerint ezek nem érdemi enyhítések, hiszen szigorítások is életbe léptek, például az üzletbe belépők korlátozása.

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor fog dönteni, amikor elérjük a 3 millió beoltottat, ez 5-6 nap múlva lehetséges.

A kormány azt reméli, hogy még ebben a hónapban 4 millió fölé tudják vinni az oltottak számát. Eddig 3 millió 950 ezren regisztráltak, ha ehhez még az egészségügyi dolgozókat is hozzáteszik, az már 4 millió 200 ezer ember.

A pedagógusok oltásával kapcsolatban Gulyás kiemelte, hogy ők Pfizer/BioNTech vakcinát kapnak, ami már az első dózis után 80 százalékos védettséget ad. Azt kérte a tanároktól, hogy legyenek tekintettel a szülőkre és a diákokra is, a személyes jelenlétet semmi nem tudja pótolni az oktatásban. Gulyás megerősítette, hogy április 19-én kinyitnak az iskolák.

Az AstraZeneca oltása is szóba került, Gulyás kiemelte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség véleménye szerint a vakcina hatékony és biztonságos, ezért továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy “ne üljön fel a sokszor gyógyszergyárak közötti konfliktusból fakadó híreknek”, a legbiztosabb, ha mindenki a magyar hatóságokra hallgat.

A védettségi igazolvánnyal járó jogosultságokról még nem döntöttek, erre akkor kerül sor, ha majd több beoltott lesz, de például az egyik ilyen jogosultság lehet, hogy eltörlik a karanténkötelezettséget. Az viszont már eldőlt, hogy a sportrendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni, így a foci-Eb meccsein is. A miniszter szerint ugyanakkor júniusra már mindenkit be fognak oltani, aki regisztrált.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek