Virológus: Túl korai még a nyitás és a nyájimmunitástól is messze állunk

Megosztás

Rusvai Miklós szerint elég, ha megnézzük, hogy éppen tetőzik az elhunytak és a lélegeztetőgépen levők száma, szakmailag semmi nem támasztja alá, hogy most hirtelen nyitni lehessen.

Az ötnapos csúszóátlagot figyelembe véve március 26. és április 1. között tetőzött a fertőzöttek, a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők, majd pedig az elhunytak száma, ezek alapján túl vagyunk a harmadik hullám nehezén – mondta az ATV Start című műsorában Rusvai Miklós virológus.

A szakember ugyanakkor úgy véli, kissé kockázatos a kormány nyitási terve, mely szerint 2,5 millió beoltott után megkezdődhet a nyitás (ezt időközben Orbán Viktor be is jelentette). Rusvai még várna, és inkább a szennyvíz-vizsgálatok eredményeihez, valamint a járványtani adatokhoz igazítaná az enyhítések megkezdését.

Az iskolák tervezett április 19-i nyitásával kapcsolatban a virológus elmondta, hogy annak hatásai csak a május eleji járványtani adatokban lesznek majd láthatók. Viszont úgy gondolja, hogy addigra már részben az átoltottságnak köszönhetően annyira stabilan mennek majd lefelé a számok, hogy legfeljebb a csökkenés rövid megtorpanására kell számítani, de stagnálásra vagy növekedésre nem.

Problémának valójában azt tartja, hogy nagyon sokan továbbra sem regisztrálnak az oltásra, és így nem tudjuk elérni a kívánt nyájimmunitást. Mindenkit arra biztat, hogy ne válogasson, mindenki minél gyorsabban vegye fel azt az oltást, amit felajánl neki a háziorvosa a rizikófaktorokat figyelembe véve.

A műsorban szóba került a 18 éven aluliak oltása is, erről Rusvai azt mondta, reméli, hogy nyárra már lesz olyan oltóanyag, amit megfelelően bevizsgálnak. Igazi jelentősége a fiatalok oltásának az iskolakezdésnél lesz, addigra kellene őket is végigoltani. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek