Még soha nem dolgoztak annyian otthonról, mint a tavalyi évben

Megosztás

A koronavírus hatására jelentősen megnőtt a távmunkában és home office-ban dolgozók száma.

A 2020 februárjáig 100 ezer körül alakuló létszám márciusban több mint a háromszorosára duzzadt.

A csúcsot májusban érte el, ami közel 760 ezer főt, a foglalkoztatottak 17 százalékát jelentette – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből. Az ily módon dolgozók aránya folyamatosan változott az év során, de 2020 egészére nézve is háromszorosa (8,6 százalék) volt a megelőző tíz év átlagának (2,9 százalék).

2021 elején, a második hullám idején még tovább nőtt a munkájukat otthonról végzők száma. Februárban 482 ezer ember, azaz a foglalkoztatottak 11 százaléka dolgozott otthonról, ami majdnem ötször annyi, mint egy évvel korábban.

A feladataikat tavaly távmunkában vagy home office-ból végzők közel kétharmada a központi régiókban élt, Budapesten minden ötödik, Pest megyében minden tizedik foglalkoztatott dolgozott otthonról.

Arányuk Észak-Magyarországon, a Dél-Alföldön és a Közép-Dunántúlon volt a legalacsonyabb 4,2 százalékkal.

Az érintettek között felülreprezentáltak a nők, a 25-44 évesek és a városban élők. Döntő többségük (77 százalékuk) felsőfokú végzettséggel rendelkezett, továbbá a digitális oktatásra való áttérés miatt nagyobb arányban érintette azokat, akiknél több 15 éven aluli gyerek is élt a háztartásban.

Elsősorban a szellemi foglalkozásúak munkája végezhető távmunka vagy home office keretében, az így dolgozók aránya körükben 2019 és 2020 között 4,2 százalékról 18 százalékra emelkedett. Az átlagosnál nagyobb arányban éltek ezzel a lehetőséggel az 50 főnél nagyobb telephelyek és az állami tulajdonú munkahelyek dolgozói (10, illetve 11 százalék).

Kapcsolódó cikkek