Ismét felelőtlenül csoportosuló tömegek, pont ezt kellene elkerülni a legjobban

Megosztás

Sikerült az elmúlt hétvégi jeleneteket is túlszárnyalni, mintha nem is lenne járvány, úgy viselkednek az emberek.

Hivatalosan is itt a tavasz, napról napra egyre szebb az idő, így érthető, ha sokakat vonzanak a szabadtéri programok a karanténban töltött hosszú hónapok után. És bár valóban ráférne már mindenkire egy kis kikapcsolódás, úgy tűnik, valamit sokan hajlamosak elfelejteni: továbbra is tombol a világjárvány, és ahhoz, hogy végre visszakaphassuk a régi életünket, muszáj kitartónak és felelősségteljesnek maradnunk.

Még egy hét sem telt el azóta, hogy – a maszkviselési szabályt figyelmen kívül hagyva – tömegek vonultak Budapesten a Margitszigetre március utolsó hétvégéjén. Szerencsések azok, akik ezt megtehetik, hiszen mindeközben a hazai kórházak tömve vannak Covid-betegekkel, a fertőzöttek és az elhunytak száma továbbra is napról napra növekszik; az elmúlt 24 órában például 302 honfitársunkat vesztettük el. Az áldozatok között pedig nagyon sok a fiatal: az elmúlt napon egy 24 éves férfi is meghalt, míg a negyvenes korosztályból 20-an hunytak el, többen alapbetegség nélkül.

De nem csak a Margitszigeten volt tumultus a hétvégén: tömegek özönlöttek a fővárosi közterületekre is annak ellenére, hogy Müller Cecília és a járványügyi szakemberek minden nap felhívják a figyelmünket arra, hogy most különösen fontos, hogy betartsuk a szabályokat.

Ám úgy fest, sokaknál már tényleg elfogyott a türelem, ugyanis ma délután is pontosan olyan tömeg volt a Margitszigeten, akárcsak egy pár évvel ezelőtti, járványmentes tavaszi napon. Az indokolatlan csoportosulások pedig még hagyján: maszkot szinte alig viseltek az emberek. Már a kérdést is félve tesszük fel: ha egy egyszerű hétköznapon ez zajlik, mi lesz itt a húsvéti hosszú hétvégén?

Blikk.hu

Kapcsolódó cikkek