Borsodban is megkezdődött az allergiaszezon – mivel csökkenthetők a bosszantó tünetek?

Megosztás

Az elmúlt fél évszázadban megsokszorozódott az allergiások aránya a világban, de mi is tehetünk saját állapotunk javulásáért, a tünetek csökkentéséért.

Már a korai tavaszi időszak megnehezítheti az allergiások mindennapjait. Dr. Dezső Edit tüdőgyógyász, allergológus főorvos az Északnak elmondta: hazánkban, februárban a korán virágzó fákkal kezdődik meg az allergiaszezon.

– Igaz, mostanság kicsit hűvösebb volt az időjárás, de a mogyoró-, éger-, nyír-, nyárfák megkezdték a virágzásukat. A levegőben található pollenkoncentráció egyelőre alacsony vagy maximum közepes mennyiségű. Melegebb, száraz, szeles időjárás esetén a sok pollent termelő, szél által beporzott növény megkezdi az aktív pollenszórást. Ez az arra érzékeny pácienseknél elsősorban tüsszögést, orrfolyást, orrdugulást vált ki. Az allergiás triászhoz szemviszketés, könnyezés, köhögés is társulhat, ha a felső légutakat vesszük figyelembe – sorolta a betegség tüneteit.

Több teszttel kimutatható

– Ha nem kezeljük az enyhébb tüneteket, és az allergiás folyamat súlyosabbra fordul, az alsó légutakon megjelenhet a hörgőasztma, ami nehézlégzést is okoz a köhögésen kívül. Azok, akik már küzdenek a tünetekkel, de nem lázasok, nincs izomfájdalmuk, és jellemzően nem rossz a közérzetük – ami inkább vírusinfekcióra utal –, keressék fel háziorvosukat, aki gyógyszer felírásával enyhíthet a panaszokon. A tüdőgyógyászatokon egy nagyon egyszerű vizsgálat elvégzésére is van lehetőség. Az alkarhajlító felszínére felhelyezhető bőrteszttel vagy egyszeri vérvétel segítéségével több allergénre való érzékenységet is ki tudunk mutatni – magyarázta a tüdőgyógyász.

– Az allergia egy genetikailag meghatározott hajlam. A betegség megjelenése függ a külső környezettől, hormonális hatástól, továbbá attól, hogy találkozott-e már az illető az adott allergénnel, megtörtént-e az érzékenyítés. Ugyanis első alkalommal, amikor a fehérjetartalmú kis pollenszemcse a nyálkahártyára kerül, nem biztos, hogy allergiás állapotot eredményez.

Az érzékenyítés megtörténte után már allergiával reagál a szervezet, akkor jelentkeznek a tünetek is. Kezelését illetően, lehet szedni tablettát, ami minden az allergén által megtámadható célszervre kifejti hatását, szájon át bevéve csökkenti az orrtüneteket, szemtüneteket, a torok- és garatviszketést, a köhögést is. Lehet helyileg ható szemcseppet, orrspray-t alkalmazni, melyek a szemkönnyezést, -viszketést, -vörösödést és az orrdugulást mérséklik – tette hozzá.

Enyhíthetőek a tünetek

– Ha a tüdőgyógyászaton megtörténik az allergén kimutatása, tudatosan követhetjük, hogy melyik növény mikor virágzik, mikor szórja pollenjeit, így már a szezon előtt 3-5 nappal elkezdődhet az allergia elleni tabletta szedése, így enyhíthető a lefolyás, de csökkenthető az évről évre jelentkező tünetek száma is. Ugyanezt érhetjük el az immunterápiával is, aminek lényege, hogy a cseppek formájában adagolt tisztított fehérjekivonat kialakít az allergén anyaggal szembeni toleranciát a szervezetben. Így enyhébb formában vagy nem is jelentkeznek a korábban tapasztalt tünetek az adott pollenszezonban – emelte ki Dezső Edit.

Alapos haj- és kézmosás

– Allergiás reakciók esetén fontos, hogy a szabadban tartózkodásunk után gyakrabban mossunk hajat, kezet, arcot, váltsuk le ruháinkat is. Ezzel meggátolhatjuk, hogy szétszóródjanak a lakásban a természetben ránk tapadt pollenek. Szellőztetni is csak a levegő alacsonyabb pollenkoncentrációjának idején érdemes. Azokban a pollenszezonokban, amikor ismerjük, hogy az adott növény milyen zöldséggel, gyümölccsel ad keresztreakciót, annak fogyasztását is mérsékelni szükséges vagy teljesen el kell hagyni.

Ami a fertőző ágenseket illeti, egy allergénnel érzékenyített nyálkahártyán a kórokozó könnyebben áthatol, ezért fontos, hogy megfelelően kezeljük az allergia kiváltotta nyálkahártya-gyulladást, így kevésbé lesz fogékony a fertőzéssel szemben – mondta végezetül. (Boon.hu)

Kapcsolódó cikkek