A WHO szerint elfogadhatatlanul lassan zajlik az oltás Európában

Megosztás

Az Egészségügyi Világszervezet európai vezetője, Hans Kluge bírálta az európai oltóprogramokat, szerinte arányaiban még mindig nagyon kevés ember kapott koronavírus-vakcinát.

A WHO közleményében megjegyzi, hogy fel kéne gyorsítani a vakcinaprogramokat, mert szinte minden európai országban nőnek a fertőzésszámok, amelyek a húsvéti ünnepekkel járó nagyobb mozgással még inkább megugorhatnak.

Kluge szerint a járványt az oltásokkal lehet megfékezni, mert nemcsak védenek, hanem a fertőzések kialakulását is csökkentik. „Ezeknek a vakcináknak a bevezetése azonban elfogadhatatlanul lassú. Amíg az átoltottság alacsonya, ugyanazokat a közegészségügyi és társadalmi intézkedéseket kell alkalmazunk, mint a múltban, hogy valahogy kompenzáljuk a megkésett oltási rendet. Hadd fogalmazzak világosan, fel kell élénkítenünk a folyamatot a gyártás felgyorsításával, csökkenteni kell a vakcinák beadásának korlátait, és minden egyes fiolát fel kell használnunk, amely készleten van.”

A WHO szerint március 31-ig az európai régió teljes lakosságának csak 10 százaléka kapta meg valamelyik vakcina első dózisát, ez körülbelül 90 millió ember, és csak négy százalék kapott már két dózist.

Magyarország az európai átlagnak a dupláját teljesítette, a népesség több mint 20 százaléka már kapott legalább egy dózist koronavírus-vakcinából, és ezzel az Európai Unión belül a legjobb a mutatója, az unión kívül Szerbia is 20 százalék felett van, de az Egyesült Királyság minden európai államot leköröz, már a népesség 45 százalékát beoltotta. Emiatt van is némi feszültség a britek és az EU között, mert az Egyesült Királyság számos európai kapacitást is lekötött.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek