Sétány készülhet a Magas-hegynél

Megosztás

A március 29-i Közbeszerzési Értesítő szerint a helyi Rex-Bau Kft. végzi a lombkorona sétány kiépítésével kapcsolatos feladatokat nettó 80 millió forintért a Magas-hegyen.

A feladatról azt írják, hogy Sátoraljaújhely Magas-hegy csúcsán lévő kilátótoronyból szép panoráma tárul elénk a hegyek, Sátoraljaújhely városa, Hegyalja, a Bodrogköz és Szlovákia felé. A kilátó megközelíthető gyalog, libegővel vagy a kalandtúra pályán keresztül. A kilátótorony épületének alsó szerkezete vasbeton, felső szerkezete acél szerkezetű, tetőfedése sátortetős, melyen nincs hófogó réteg. A földszinti falazat íves betonfalakból épült, kicsit befelé dőlő ferde síkkal. A földszint feletti födém vasbeton födém. A torony teteje adótorony.


Kivitelezési feladat:

A kivitelezendő építmény a hegy tetején található, funkciója lombkorona sétány lesz, mely nyilvánosan látogatható, de a látogatói létszám korlátozott a játék élményéhez kapcsolódóan. Az üzemeltetői – és tulajdonosi igények alapján 50 fő befogadását teszi egyszerre lehetővé.

A meglévő vasbeton kilátótorony szomszédságában kerül megtervezésre a lombkorona sétány. Az építendő sétány acél szerkezetű, háromszög elrendezésű. Az érintett terület terepe sziklás, egyenlőtlen. A meglévő kilátó épület alapozása mellé készül el az új kilátó terasz alapozása.

A lombkorona sétány kilátó járószintjét a meglévő kilátó 1. szint közlekedője határozza meg. A kilátó alsó vasbeton szerkezet szintjéhez fog csatlakozni az új szerkezet. A meglévő épület esetében csak a korlát kerül átépítésre az új rész csatlakozásával. Az alapozási pontalap, sziklába vésve. Az alapozási síkot úgy kell meghatározni, hogy közel vízszintes legyen.

A kivitelezés alkalmával 5 rácsos oszlopon nyugvó sétány készül. A felszerkezet a vasbeton pillér lábakkal létrehozott közös felső síkról indul, a négy lábú acél oszlopok erről az egységesített síkról indulnak. Így az acélszerkezet szerelése egyszerűsödik a nagy magasságban való és nehéz megközelítésű erdei szerelés miatt.

Kapcsolódó cikkek