Beépített nyomozók előtt cserélt gazdát Boldog István kenőpénze, számolt be egy érintett

Megosztás

Bár próbálkoztak kijátszani a rendszert, de semmi esélye nem volt a fideszes országgyűlési képviselőhő Boldog Istvánhoz köthető körnek, ugyanis a Blikk birtokába jutott iratok szerint több megfigyelő csapat is a nyomukban volt egy ideje.

Boldog és nyolc társa ellen tavaly emeltek vádat hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt. Az ügyben több embert is letartóztattak, köztük a Boldog István jobbkezének tartott F. Petrát.

A nő korábban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés alelnöke volt.

A Blikk birtokába jutott vádirat szerint

a Boldoghoz köthető kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen manipulálta a megyei TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is.

Mindezekért a vállalkozóktól jogtalan anyagi előnyt kértek, illetve tőlük 2019 májusában 20 millió forintot kaptak. A visszaosztással kapcsolatban a nyomozás egyik érintettje – a neve elhallgatását kérve – a Blikknek elmondta, hogy

a pénz útját végig egy profi megfigyelő csapat követte végig.

A hatóságok 2019 májusában értesültek arról, hogy M. Róbert vállalkozó húszmillió forintot visszaoszt Boldog Istvánnak és bizalmi embereinek. Hogy megbizonyosodjanak erről, szinte titkosszolgálati módszerekhez folyamodtak és rejtett figyelést rendeltek el, három csapatot is ráállítottak arra, hogy kövessék a pénz útját.

Informátorunk beszámolója alapján a vállalkozó a budapesti Király utcában várakozott egy nejlon táskával a kezében Boldog egyik emberére, aki egy Alfa Romeóval érkezett meg. M. Róbert beszállt az autó hátsó ülésére, majd kisvártatva ki is szállt a járműből, de már a táska nélkül, az Alfa Romeo pedig továbbhajtott az Óbudán található Graphisoft Parkba.

Ide érkezett Fehér Petra is egy Skoda Octaviával, őt két gyalogos megfigyelő követte az irodaházba. A nő a földszinten lévő kávézó egyik asztalához sétált, amelynél ott ült K. Péter és Boldog István, aki a figyelőktől a Csatár fedőnevet kapta – mondta informátorunk. K. Péter volt az, aki az épület bejárata elé leparkoló Alfa Romeóhoz kiment és onnan egy táskát átvéve visszaballagott a társasághoz.

A vállalkozó, M. Róbert, akitől a pénz útra kelt, szintén vádlott lett az ügyben. Az ügyészség a megfigyelés eredményeként azt állapította meg, hogy a pénzből Boldog István, Fehér Petra és K. Péter egyenlő arányban részesült. Emiatt lehet az, hogy

az ügyészség Boldogra a hat év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, az ötmillió forintos pénzbüntetés és az öt év közügyektől való eltiltás mellett 6 666 666 forint vagyonelkobzást kért.

Fehér Petra esetében ez az összeg 6 126 666, K. Péternél pedig 6 315 566 forint.

Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő Orbán Viktort kérdezte arról, hogy Boldog miért az Országgyűlés Költségvetési bizottságának alelnöke a mai napig, de a választ elutasították mondván, hogy az ügy nem érint kormányzati hatáskört.

Kapcsolódó cikkek