Leghamarabb április 12-én nyithatnak az iskolák, pénteken döntenek a boltokról

Megosztás

„Azt látjuk, hogy a harmadik hullámnak nincs vége, a fertőzöttek száma továbbra is növekszik”- kezdte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfót, amelyről a 444.hu tudósított. „A helyzet komoly, az egészségügyi ellátórendszer bírja kezelni kapacitással a megnövekedett esetszámot” – mondta.

Gulyás elmondása szerint szabad még 1678 lélegeztetőgépes ágy és 10444 ágy a kórházakban. A kormány ezt a kapacitást akár ezres nagyságrendekkel is tudja növelni, és mindent megtesznek, hogy az “élő erő” is rendelkezésre álljon. Kijelentette: „Nem vitás, hogy sokan vannak kórházban, és rendkívüli erőfeszítésekre van szükség, de nem igaz, hogy ne lenne elegendő személyi kapacitás. Nincs ellátatlan beteg.”

A szerdai kormányülésen döntöttek a nyitás üteméről: ha eléri a beoltottak száma a 2,5 milliót, akkor rákövetkező héten újranyitják az iskolákat, leghamarabb április 12-én vagy 19-én. Ezelőtt soron kívül beoltják a tanárokat, óvónőket, ha igénylik.

Befogadta a kormány a boltok létszámkorlátozásáról szóló javaslatot, ami szerint 10 négyzetméterenként 1 vásárló tartózkodhat az üzlethelyiségben, de ennek még vizsgálják a megvalósíthatóságát, az operatív törzs pénteki ülésén születhet végső döntés. Gulyás szerint a kormány egy olyan újranyitási terven dolgozik, aminek lépcsőit a beoltottak számához kötik. “Áprilisban tudunk nagyot előrelépni az oltásokban”, a miniszter szerint idő előtt érkezhet nagyobb szállítmány kínai vakcina.

„Jó esély van arra, hogy április első felében az összes regisztrált 65 év fölötti be lesz oltva” – mondta a miniszter.

444.hu

Kapcsolódó cikkek