Ez nem semmi! Már ott tartunk, hogy önkénteseket toboroznak az intenzív osztályokra, 3-4 órás tréning kell a munkához

Megosztás

Akkora a gond és a munkaerőhiány az állami egészségügyben, hogy a kamara már úgy toboroz önkénteseket intenzív osztályos munkához, hogy a munkavégzés kezdete előtt elég egy 3-4 órás tréning elvégzése és egyáltalán nem szükséges szakirányú végzettség, hogy kezdhessünk. Ezek után még mindig azt mondja a kormány, hogy nincs probléma?

Három-négy órás tréninget szervez a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezete azoknak, akik egészségügyi szakképesítés nélkül segítenének a covidosokat ellátó intenzív osztályokon. A képzés a következő ismereteket nyújtja:

  • Alapismeretek a COVID betegségről
  • A védőfelszerelések helyes használata
  • A COVID betegek észlelése. Vérnyomás, Oxigén szaturáció, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése
  • Oxigén adása különböző eszközökkel, ennek ellenőrzése
  • Fekvő, ülő beteg itatása, etetése
  •  Alap kommunikációtréning a beteggel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stresszhelyzetben
  • Ágyazás, ágyneműcsere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál

Lehetőleg fiatal, fizikailag és mentálisan erős, erkölcsileg feddhetetlen embereket várnak, akik hajlandóak védőfelszerelésben, nehéz körülmények között dolgozni valamelyik megyei kórházban. Legjobb esetben már beoltott vagy az elmúlt hat hónapban a betegségen átesett jelentkezőket keresnek. Ha egyik sem igaz rájuk, de vállalják a fertőzésveszélyt, nem lehetnek idősebbek 45 évesnél. Ide kattintva olvasható az említett felhívás a Facebookon.

A Kamara nem garantálja, hogy aki elvégzi a képzést, azt alkalmazzák is, „ez a kórházak vezetésén és a hatóságok együttműködésén fog múlni”. A munkaidőről és a juttatásról mindenkivel külön egyeztetnek, aki munkába áll. 

Önkénteseket keresnek a Semmelweis Egyetem klinikájára is. „Ha orvostanhallgató, ápoló vagy mentőtiszt hallgató vagy, vagy van egészségügyi végzettséged, de már más területen dolgozol, akkor mindenképp tudsz nekünk segíteni. Ha nincs ilyen végzettséged, nem tanulsz egészségügyi területen, de segíteni szeretnél, akkor is várunk!” – írják. 

A túlterhelődő kórházakban nagy problémát jelent a szakképzett ápolók hiánya. Az ő számuk határozza meg az egészségügy teljesítőképességének plafonját. Az önkéntesek nem helyettesítik az intenzíves szakápolókat, de a szakképzést nem igénylő feladatok elvégzésével valamelyest tehermentesíteni lehet őket. 

Segédápolói feladatokra más osztályokról is vezényelnek át dolgozókat az intenzívre.  Egy budapesti kórházban a gyógytornászokat és masszőröket is behívták: ősszel még önkéntesen jelentkezhettek, most már utasítást kaptak.

Bár lassan hetek óta nagyon aggasztó hírek érkeznek a kórházakból, Gulyás Gergely miniszter múlt héten álhírnek nevezte, hogy kapacitásprobléma lenne az egészségügyben. Döntsük el, kinek hiszünk.

444.hu

Kapcsolódó cikkek