Egyre inkább úgy tűnik, 2021 nem a külföldi nyári vakációk ideje lesz még

Megosztás

Egyes országok egyáltalán nem is szeretnék megnyitni határaikat a nyári szünidőre sem, így viszont szabadabban mozoghatnának az emberek belföldön. Nagy-Britannia szerint az idei nyár ilyen téren kuka.

Úgy vélik, hiába a tesztelés és a vakcina, a vírusvariánsok miatt legkorábban jövőre lehet majd külföldre utazni.

„Valós veszélyt” hordozna a brit tudósok szerint, ha az emberek nyáron külföldre utaznának vakációzni, minden tesztelés és annak ellenére is, hogy a brit felnőtt lakosságnak már mostanra beoltották a felét, ezért a téma szakértői nem látják valószínűnek, hogy nyárra megnyitnák a határokat – írja az Independent.

Dr. Mike Tildesley, a Warwick University fertőző betegségekkel foglalkozó professzora ezt úgy indokolta a BBC Radio 4 műsorában, hogy a nyári külföldi utazások révén az emberek olyan új koronavírus-variánsokat vihetnének be az országba, amelyekkel szemben nem védenek elég hatékonyan a jelenlegi vakcinák. Mint elmondta, a legnagyobb veszélyt az oltási program sikerességére jelenleg a dél-afrikai variáns hordozza, mindezért ő „kifejezetten valószínűtlennek” tartja, hogy engedélyezzék a vakációkat. Tildesly tagja a kormánynak tanácsokat adó tudóscsoportnak, a Sage-nek.

A professzor szerint valószínű, hogy a variánsok miatt a mostani mellett később majd további, hatékonyságnövelő oltási kampányokat is kell rendezni, de „ennek minél később jön el az ideje, annál jobb”. Christina Pagel, a University College London professzora, szintén a Sage tagja szerint ha a teljes átoltottság mellett 2021-ben az ország határain kívül tudják tartani az új variánsokat, akkor a tél folyamán egy új oltási programmal fokozni tudják majd a védettséget, és jövőre engedélyezetté válhat a külföldi utazás is.

„Ha nem engedélyezzük az utazást, az azt jelenti, hogy a határainkon belül sokkal szabadabb életet élhetünk idén” – fogalmazott Pagel. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek