Elindult a magyar álhírek megjelölése a Facebookon, Gődény már bele is bukott egy posztjával

Megosztás

Elindult a magyar Facebookon a tényellenőrzés, a mai napon például a koronaszkepticizmusáról elhíresült Gődény Görgy oldalának egyik posztját jelölték meg álhírként – vette észre a Telex.

az álhírként való megjelölés nem teszi elérhetetlenné az adott tartalmat. A felhasználó dönthet úgy, hogy a jelzés ellenére megnézi ezt a videót, vagy elolvashatja, milyen téves információt tartalmaz a tényellenőrzés szerint. Az így megjelölt posztok elérése ugyanakkor csökken, tehát kevesebb embernek jelenik meg a saját hírfolyamában egy a factcheck próbáján elbukó poszt.

A konkrét videóval egyébként az a probléma a tényellenőrzés alapján, hogy többek között azt állítják benne: azok, akiknek pozitív lett a koronavírus tesztje, 99 százalékban nem mutatnak tüneteket, nincs világszintű halálozási többlet, és az orvosok és a kórházak jó pénzt keresnek a covidos pácienseken.

Az ellenőrzőcikkben a videó hét állítását vizsgálták meg, és ennek alapján kiderült, hogy azok hamisak, kontextusból kiragadottak, vagy félrevezetőek.

A Facebook az AFP hírügynökséget bízta meg a tényellenőri feladatok ellátásával, Magyarországon egyetlen egy munkatársat foglalkoztatnak.

Kapcsolódó cikkek