Müller Cecília szerint a következő hetekben még tovább fog emelkedni a fertőzöttek száma

Megosztás

Szerdán is megtartotta tájékoztatóját az operatív törzs, amelyről a Telex tudósított. György István, az Oltási munkacsoport vezetőjének tájékoztatása szerint továbbra is az idős emberek beoltása a legsürgetőbb feladat, és örömmel látják, hogy már megközelíti a 3,3 milliót a regisztráltak száma. Közülük 1,7 millió idős ember, az ő egyik felüket már beoltották, most következik a második felük.

A következő napok oltási terve így alakul:

  • a kedden érkezett 120 ezer adag Pfizerből 80 ezret a regisztrált idősek első oltására használnak (a háziorvosok tájékoztatják az embereket arról, melyik oltópontra menjenek);
  • 22 adagot ebből második körös oltásra használnak;
  • a hétfőn felszabadított 150 ezer adag Szputynikot is az időseknek adják;
  • ebből további 20 ezer adag fontos munkát végző dolgozóknak jut;
  • 48 ezer adag AstraZenecát is időseknek adnak;
  • átlagosan praxisonként 10 adag vakcinát tudnak majd beadni a háziorvosok.

A következő egy hétben nagyjából 276 ezer idős ember oltására van lehetőség.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ezután arról beszélt, hogy napról napra csúcsokat döntögetünk, a járvány legnehezebb heteit éljük át. Müller szerint egész Európában új lendületet vett, tombol a járvány a brit mutáns fokozott fertőzőképessége miatt. A brit variáns miatt az aktív fertőzöttek száma s rendkívül magas lett, hiszen ez a vírusváltozat súlyosabb tüneteket okoz: Magyarországon most 6,3 százalék azon regisztrált fertőzöttek aránya, akik kórházi kezelésre szorulnak. A kórházaink leterheltsége ezzel összefüggésben nagyon erős, 10 ezer feletti embert ápolnak egészségügyi intézményben, ráadásul fiatalok, alapbetegség nélküliek is kerülhetnek súlyos állapotba.

Mindenki arra kíváncsi, meddig tart a harmadik hullám felfutó szakasza, mondta Müller, aki azt is közölte, hogy sajnos kedvezőtlen hírei vannak ezzel kapcsolatban: a szennyvizekben egyelőre emelkedik, vagy magas szinten stagnál a vírus örökítőanyaga. A mért értékek mindenhol a tavaly őszi rekordokat döntögetik, csökkenést pedig sehol nem mértek. Ez arra figyelmeztet minket, hogy a következő hetekben a fertőzöttek további emelkedésére lehet számítani.

A 9. és 10. hét fertőzöttszámait összehasonlítva is ugyanez jön ki, rendkívül nagymértékű a növekedés. Az új fertőzöttek átlagéletkora lecsökkent, 45-50 év jelenleg, 55% nő, 45% férfi volt a 10. héten. A korcsoportok arányai a két hét között nem változtak, a 40-49-es korosztály a leginkább érintett, viszont összességében látható, hogy eltolódik a fiatalabb csoportok felé az érintettség.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek