Egész gócpont alakulhat ki a fővárosban a vívóversenyen terjedő Covid-fertőzés miatt, remek ötlet volt idehozni az eseményt

Megosztás

Már nem két, hanem nyolc pozitív esetről tudni hivatalosan és még mennyi lehet, akinél még nincsenek tünetek? Erről sem szereztünk volna tudomást a hazai híradásokból, a külföldi érintettek azonban kitálaltak, így nem sikerült titokban tartani, hogy valószínűleg nagy hiba volt a nemzetközi eseményt hazánkba hozni.

Nem túl biztató az olimpiára nézve, hogy a vívás egyéves leállása után megtartott első nagy nemzetközi versenyen, aminek a házigazdája a magyar vívószövetség volt, megjelent a koronavírus.

Ráadásul nemcsak annak a Budapesten versenyző görög vívónak lett pozitív a tesztje, akinek az esetéről – nem a magyar szervezők, hanem – görög sajtóhírek alapján számoltunk be néhány napja. Tegnap a japán sajtóban jelent meg, hogy három japán vívó tesztje is pozitív lett, és kéthetes karanténban Budapesten maradnak.

Megkérdeztük a magyar vívószövetséget, amelyik egyedüliként jelentkezett az első nagy nemzetközi verseny megrendezésére, hogy végül is hány résztvevő tesztje lett pozitív. A tájékoztatásuk szerint

„nyolc résztvevőnek lett pozitív az új koronavírus tesztje a hétvégén, “buborékban” megrendezett olimpiai kvalifikációs kard Világkupán”.
Ez a „buborék” a gyakorlatban azt jelenti, hogy a budapesti világkupa valamennyi résztvevője, azaz a csapattagok (versenyzők, edzők, csapatvezetők, orvosok stb.), versenybírók, tisztviselők, sportvezetők és VIP-vendégek a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően csak negatív PCR- teszttel léphettek be Magyarország területére, a szállás elfogalásakor pedig egy újabb PCR-teszten is át kellett esniük.

Csak az akkreditálhatott a rendezvényre, akinek ez a tesztje is negatív lett. Az akkreditált személyek „beléphettek a buborékba”, és onnantól fogva szabadon mozoghattak a szálláshely, illetve az edzés- és versenyhelyszínek között.

A budapesti világkupa Covid-protokollja szerint a verseny megrendezésében, a résztvevők elszállásolásában, étkeztetésében, illetve utaztatásában közreműködő, nyilvánvalóan igen jelentős méretű személyzet tagjait a munkába állás előtt minden nap antigén gyorsteszttel szűrik.

A szervezők szerint a versenyen 390 versenyző, valamint a küldöttségekhez tartozók vettek részt. Összesen 1758 PCR tesztet, továbbá 3952 antigén gyorstesztet végeztek el, ebből találtak nyolc pozitívat. A szövetség azt írtak hogy „a fertőzöttek szakszerűen, a többi sportolótól és dolgozótól izolálva kerültek karanténba. Minden PCR és AG esetet a lappangási időszakban, tünetmentes állapotban sikerült kimutatni”. (A japán sajtóban azt írták, hogy az egyik versenyzőjüknek enyhe láza van, a másiknak fáj a feje és levert, a harmadiknak nincs tünete.)

Mint vasárnap megírtuk, a verseny megrendezésének legfőbb motivációja bevallottan az volt, hogy a hazai környezet előnyeit kihasználva a lehető legtöbb magyar kardvívó juthasson ki a 2021 nyarára halasztott tokiói olimpiára. A női kardcsapatnak ez sikerült is. Közben a járvány soha nem látott mértékben tombol Budapesten. És egyelőre a tokiói játékok helyzete jelenleg igen bizonytalan.

Bár a verseny szervezői szerint a vívókra kifejezetten jellemző a fegyelem, a selejtezők élő közvetítésében azért bőven lehetett látni olyan jeleneteket, amelyek nem feleltek meg a Covid-protokollnak.

A lehúzott maszkkal pihenő versenybírók vagy a lelátón összeverődő, az éppen vívó csapattársaiknak szurkoló résztvevők, vagy éppen a terem sarkában csoportosan meghúzódó szervezők egyaránt megsértették az előírásokat.

Kapcsolódó cikkek