Diplomás bérminimum bevezetését követeli az LMP

Megosztás

A diplomások megbecsülése érdekében állt az ellenzéki párt ezzel a javaslattal: azt követelik, hogy a kormány határozza meg ennek a mértékét, bemutatva: mennyit ér a kabinet számára egy diploma.

Az LMP szerint a minimális elvárás, hogy a diplomás minimálbér arányaiban legalább annyival haladja meg a garantált bérminimumot, mint amennyivel az meghaladja a minimálbért – olvasható a zöldpárt honlapján.

A kormány idén a 3-3,5 százalékos infláció mellett is csak 4 százalékkal növelte a minimálbéreket, így gyakorlatilag nem volt minimálbér-növekedés. Jelenleg a garantált minimálbér nettó 113 300 (bruttó 167 400) Ft, a garantált bérminimum pedig nettó 145 600 (bruttó 219 000) Ft.


A közszférában dolgozók közül sokaknak a minimálbér határozza meg a fizetését és az itt dolgozók nagy része mindössze a garantált bérminimumot kapja meg, vagyis kevesebb, mint havi bruttó 180 ezer forintot. A kormány számára a közszférában dolgozók nem fontosak, koloncot jelentenek.

Az LMP diplomás bérminimumra vonatkozó javaslata szerint a felsőfokú végzettséggel a közszférában dolgozók a garantált bérminimumnál többet kapnának. Amíg nem becsüljük meg azokat az embereket, akik az állami szolgáltatásokban dolgoznak, addig azok munkája nem lesz jó színvonalú.

Az LMP arra kéri az embereket, hogy amennyiben egyetértenek velük, írják alá a petíciójukat, amely IDE KATTINTVA érhető el.

Kapcsolódó cikkek