Rendőr helyett tíz nap szelfizés – ilyen a kormány karanténszoftvere

Megosztás

Külföldi útról való hazatérés után, – ha nem váltja ki két negatív teszttel, akkor – automatikusan tíz nap karantén vár az emberre és ennek során használnia kell a karanténszoftvert. A kormány 2020 októbere óta kötelezővé tette a karanténjukat töltőknek a Házi Karantén Rendszer nevű applikációját, de hogyan működik mobilról az ellenőrzés? A Forbes számolt be erről.

A jelenleg érvényes szabályok szerint, ha a technikai feltételek adottak, akkor a karanténkötelezetteknek használniuk kell a Házi Karantén Rendszer (HKR) applikációt, amivel egyrészt a rendőrségről is terhet vesznek le, másrészt nekik is kényelmesebbé válik az ellenőrzés.

A HKR a karantén ideje alatt különböző időpontokban, naponta többször SMS-ben szólít fel arra, hogy lépjünk be az app felületére. A távellenőrzésre tizenöt percünk van. Ha beléptünk az alkalmazásra, ott a „Távellenőrzés indítása” gombot megérintve elindul a kameránk, mintha szelfiznénk. Az alkalmazás használata közben kéri, hogy engedélyezzük a helyadatainkat is.

Így, ha tényleg mi vagyunk a kamera előtt és a karanténlakásunkból vettük fel a szelfiállást, akkor pár másodperc alatt a „Sikeres távellenőrzés” üzenet jelenik meg a mobilunk képernyőjén.

Akinek kérdése, gondja, baja van az app működésével kapcsolatban két, a koronavírussal kapcsolatos információs vonalat hívhat (06 80 277 455, 06 80 277 456). Ezeknél szinte mindig minden ügyintéző foglalt, de a Hazikaraten.hu-n elérhető egy csetfelület is, ahol másodperceken belül válaszolnak az ügyintézők.

Kapcsolódó cikkek