Harmadik dózist adnak a kínai vakcinából az araboknál, mert nem elég erős az immunválasz – a magyar kormány szerint ez álhír

Megosztás

A Wall Street Journal pénteken számolt be arról, hogy az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi hatóságai megkezdték a Sinopharm-vakcina harmadik adagjának beadását több embernek, mivel az orvosok szerint az oltóanyag egyes esetekben két dózis után sem váltott ki kellő antitesttermelő hatást – írja a hu.euronews.com.

A cikk szerint a hatóságok annyit közöltek, hogy “egy kiválasztott embercsoportnak adnak egy harmadik oltást az immunrendszer reakciójának megfigyelésére egy tudományos tanulmány részeként.” Azt nem tudni, összesen hány főről van szó.

A Wall Street Journal írása nyolc érintett idéz, akik “azt mondták, a közegészségügyi szolgálatok felhívták őket, hogy jöjjenek be egy harmadik oltásra”. Mindannyian a kormány alkalmazottai voltak. Elmondásuk szerint olyat nem mondtak nekik, hogy tudományos kutatásban vennének részt, és nem tesztelték őket antitestekre sem.

A Sinopharm vakcináját itthon is alkalmazzák, nemrég érkezett meg belőle a második adag Kínából. Éppen ezért Menczer Tamás, a minisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Facebookon reagált a fenti hírekre: “A kínai vakcina ellen indított baloldali és nemzetközi politikai támadás újabb állomásának” minősítette az – megfogalmazása szerint – “álhírt”, miszerint az Egyesült Arab Emírségekben probléma adódott volna a kínai Sinopharm vakcinájával. Mint írta, “minden vakcinánál vannak olyanok, akiknél az immunválasz nem elég erős.” Elmondása szerint az Emirátusokban mindössze annyit tesznek most, hogy ezeknek az embereknek adnak még egy oltást.

hu.euronews.com

Kapcsolódó cikkek