Furcsa mellékhatások jönnek ki a Moderna oltása után, az AstraZenecánál viszont tagadják a vérrögképződést

Megosztás

A jelenségnek már külön nevet is adtak az oltásban résztvevők. Dániában viszont haláleset is történt vérrögképződés miatt, de a hatóságok egyelőre arra jutottak, hogy nem bizonyított az összefüggés az oltás és a halálos mellékhatás között.

– Vöröses, téglalap alakú folt jelent meg a karomon, éppen ott, ahol az oltást kaptam. Nyomot hagyott, vöröses színű volt és viszketett – mondta Genese Hendrickson a Deseret News című lapnak. A hölgy egyike azoknak a Moderna-vakcinával az Egyesült Államokban beoltottaknak, akiknél az oltás után megjelent a Moderna-karnak nevezett jelenség.

Képernyőfotó 2021-03-11 - 16.03.08
Ilyen egy Moderna-kar

Az érdekes reakcióra többen is panaszkodtak, akiket Moderna-vakcinával oltottak be.
Chris Gilbert orvos a Psychology Todayben a következőről számolt be: 

Két héttel ezelőtt, Los Angelesben, a jobb felkaromba adták az első Moderna Covid-oltást. Ezt követően mintegy 48 órán keresztül fájdalmam és kis bőrpír volt a karomban, de ezek a tünetek gyorsan elmúltak. Azt hittem, hogy véget is értek a mellékhatások, de az oltást követő hetedik napon, lefekvés után nagyon viszketni kezdett a karom. Nem sokat foglalkoztam vele, elaludtam. Ébredés után azonban a felkarom nagyon viszketett, és megjelent egy piros, kerek, körülbelül két hüvelyk átmérőjű elváltozás az oltás helyén. A hónaljamban is duzzadást észleltem, ezért a bal kezemmel megtapogattam a helyet, és azt tapasztaltam, hogy megnagyobbodott a nyirokcsomó. Nem volt lázam, izomfájdalmam vagy egyéb tünetem. Nem értettem az egészet. 

Mások arról számoltak be, hogy olyan érzés volt, mintha egy sebtapaszt téptek volna le a karjukról. Az orvosok szerint az enyhe fájdalom, a bőrpír és az oltás helyének viszketése bármilyen általános oltás után elfogadott, de ez a viszonylag nagy kiterjedésű piros folt minimum szokatlan.

James DeAngelo immunológus szerint a Moderna-kar mint jelenség nem allergiás reakció, inkább egy klasszikus immunreakció. A szakember szerint a túlérzékenység oka még nem ismert, jelenleg vizsgálják a működési mechanizmusát. 

Más szakemberek viszont azt mondták, hogy ezt a jelenséget már korábban is ismerték, a szakirodalom késleltetett bőrtúlérzékenységnek nevezi. A Health.com-on megszólaló orvosok szerint a kiütés az injekció késleltetett reakciójának jele.

EGY SZAKEMBER SZERINT A COVID ELLENI VÉDEKEZÉSNEK VAN NÉHÁNY KEVÉSBÉ SZÓRAKOZTATÓ, DE MEGLEHETŐSEN ÁRTALMATLAN MELLÉKHATÁSA, ILYEN PÉLDÁUL A FÁJDALOM VAGY A DUZZANAT AZ INJEKCIÓ BEADÁSÁNAK HELYÉN.

A Moderna-vakcinával beoltottak (egy részük legalábbis mindenképp) most egy újabbal, a nagy vörös elváltozással is számolhatnak. Az orvosok azonban mindenkit megnyugtatnak: ez az ártalmatlan folt nem szabad, hogy bárkit is visszatartson az oltástól. (Index.hu)

Dániában halálos vérrögképződés miatt állították le az oltást az AstraZeneca oltóanyaggal, de a britek vizsgálata eddig nem mutatott ki összefüggést az oltás és a vérrögképződés között. Mindenesetre nem túl jó előjelek.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) csütörtöki közleménye szerint nincs olyan adat, amely megerősítené, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket.

Phil Bryan, az MHRA oltóanyagbiztonsági igazgatója a felügyelet által csütörtök délután ismertetett felhívásában azt kérte, hogy mindenki, akit az egészségügyi hatóságok oltásra hívtak be, adassa be magának az oltóanyagot.

Az MHRA azután adott ki közleményt, hogy Dániában bejelentették, két hétre felfüggesztik az AstraZeneca vakcinájának használatát, ahogy tették azt Ausztriában, Észtországban, Lettországban, Litvániában és Luxemburgban is. Nem sokkal később Norvégia és Izland is úgy döntött, „elővigyázatosságból” nem oltanak AstraZenecával, Olaszország pedig megtiltotta az ABV2856 jelzésű szállítmányban érkezett vakcina alkalmazását.

A felfüggesztéssel egyidőben a dán egészségügyi hatóság hangsúlyozta, hogy jelenleg nem lehet olyan következtetést levonni, amely szerint összefüggés lenne az oltás és a vérrögképződés között. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek