Vakcinavita Oroszország és az EU között – az oroszok bocsánatkérést várnak

Megosztás

Egyelőre az a határozott kérés az Európai Gyógyszerügynökségtől, hogy a tagállamok még ne használják az orosz oltóanyagot. Zajlik a huzavona.

Bocsánatkérést vár Oroszország az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetőjétől, aki felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy addig ne használják az orosz Szputnyik V vakcinát, amíg az EMA nem regisztrálta az oltóanyagot – írja a Reuters. Christa Wirthumer-Hoche vasárnap, egy osztrák talkshow-ban beszélt erről, hozzáfűzve, hogy a tagországoknak nem lenne szabad zöld jelzést adniuk a Szputnyik V használata előtt.

Az orosz vakcinát eddig a világ 46 országában használják, köztük abban a Szlovákiában is, amelynek miniszterelnöke, Igor Matovič közösségi oldalán ment neki az Európai Gyógyszerügynökség vezetőjének:

Mindannyian nagyon örülnénk, ha végre az EMA-ban is a hét minden napján 24 órában dolgoznának, és három hónap helyett három hét alatt sikerülne az új vakcinák regisztrációja. Itt ugyanis életekről van szó

 – idézi a Körkép a kormányfő Facebook-posztját.

Ami Oroszországot illeti, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sajnálatosnak nevezte Christa Wirthumer-Hoche nyilatkozatát, a Szputnyik V fejlesztői pedig a Twitteren követelnek bocsánatkérést, azt írva, politikai beavatkozás állhat a háttérben.  

Az EMA egyébként már ígéretet tett arra, hogy még márciusban megvizsgálja a Szputnyik V kísérleteinek adatait. EU-s tisztségviselők közlése szerint ha legalább négy tagország kéri, akkor az Európai Bizottság kész tárgyalni az orosz oltóanyaggyárral.

Az Európai Unióban eddig Magyarország, Szlovákia és Csehország hagyta jóvá vagy készül jóváhagyni az orosz vakcinát.  (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek