Állami kórházakba vezényelhetik az egészségügyi magánintézmények dolgozóit

Megosztás


A péntek késő este megjelent kormányrendelet szerint az országos kórház-főigazgató az általa meghatározott időtartamra, de legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnéséig állami vagy önkormányzati egészségügyi intézményhez „rendelhet be” minden dolgozót, aki „a működési nyilvántartásban érvényes bejegyzéssel szerepel” és „nem állami vagy nem önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi szolgáltatónál egészségügyi tevékenységet végez, vagy kormányzati igazgatási szervvel szolgálati jogviszonyban áll”. Jenei Zoltán főigazgató ilyen döntése azonnal végrehajtandó.

Kivételt képeznek a honvédségi és rendészeti, valamint az egyházi intézmények, a háziorvosok, valamint azok, akik várandósok vagy 3 évesnél kisebb gyermekük van, 16 évesnél fiatalabb gyermeket egyedül nevelnek, tartósan beteg hozzátartozót gondoznak, és azok a nyugdíjasok, akiket még nem oltottak be és nem is estek át a koronavírus-fertőzésen. Az áthelyezés időtartamát, az ez időre járó fizetést, az utazási és a szállásköltséget a főigazgató határozza meg.

A berendelés ideje alatt nem lehet felmondani.

A magánkórházaknak, -rendelőknek nem csak a munkatársait, hanem a berendezéseit, sőt az épületeit is elveheti az állam átmenetileg.

A rendelet szerint ugyanis

„a veszélyhelyzet ideje alatt az országos kórház-főigazgató, kártalanítás mellett, határozattal bármely – nem állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú – egészségügyi szolgáltatót kötelezheti a SARS-CoV-2 vírus elleni védekezéshez szükséges ingatlan, valamint ingó eszközök és felszerelések rendelkezésre bocsátására a kijelölt állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi intézmény részére”.

– írják.

Kapcsolódó cikkek