Olyan helyre hívták koronavírus-oltásra a magyar nőt, ami lakhelyétől 160 kilométerre van

Megosztás

Kormányunk szervezésből sosem jeleskedett, ha nem saját magukról volt szó. Ráadásul nem egyedi eset, hogy hihetetlenül messze levő oltópontra hívnak egy vakcinára valakit.

A 444.hu olvasója, Éva megkapta a Vakcinainfo üzenetét, hogy a hétvégén beoltják. Az üzenetben az állt, hogy a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren, a Batthyány Kázmér Szakkórházban kialakított oltóponton kell jelentkeznie.

Az egyetlen probléma, hogy Éva a Pest megyei Sülysápon él, ami Kisbértől autóval több mint 160 kilométer, tömegközlekedéssel pedig három és fél óra.

„Tényleg így gondolták? Hogy random küldik a 76000 embert keresztül kasul az országon, és el is tudnak menni? Én sajnos ezt az oltást nem tudom beadatni” – írta Éva, kiemelve, hogy autóval már csak az útiköltség is 20 ezer forint körül lenne. Éva ráadásul krónikus beteg, éppen ezért kapna oltást a hétvégén.

Egy másik, Debrecenben élő olvasónk is jelezte, hogy értesítést kapott. Azt ugyanakkor nem érti, hogy miért kell a 100 kilométerre lévő Kisvárdára utaznia, ami tömegközlekedéssel 2-3 óra oda és ennyi vissza is, amikor Debrecenben is van több oltópont. Ráadásul este fél hétre hívták, haza sem tud jönni már tömegközlekedéssel. 

Van olyan, akit Solymárról Nagykőrösre (oda-vissza 214 km) hívtak be, van, akit ugyaninnen Kisbérre (oda-vissza 226 km), reggel nyolcra. 

A terv egyébként az, hogy hétvégén az országos számos oltópontján 74 ezer embert oltanak be AstraZenecával. Ezzel egyelőre a 60 év alatti krónikus beteget oltják. Annak érdekében, hogy a háziorvosokat tehermentesítsék, azt találták ki, hogy sms-ben értesítik a regisztrált érintetteket, hogy hova kell menniük. Ez nem minden esetben gördülékeny, van olyan olvasónk, Andrea, aki arról írt, hogy ő annak ellenére kapott csütörtökön értesítést a hétvégi oltásáról, hogy már február 25-én beoltották. Több ilyen esetről is hallottunk. 

Kérdeztük az operatív törzset arról, hogy Éva esete mennyire tömeges, és hogy mi alapján dől el, hogy egy-egy embert melyik oltópontra hívnak. Amint válaszolnak, megírjuk.

Mindenesetre Müller Cecília a héten azt kérte azoktól, akik sms-t kapnak, hogy ne jelezzenek vissza a számra, ahonnan az üzenet jött. Pedig sok esetben a jelek szerint fontos lenne, hogy tudják jelezni, már megkapták az oltást, hívjanak be mást. 

Ezt az utat próbálta bejárni egy másik olvasónk, Éva. Ő Csepelen él, kapott időpontot, de a háziorvosa már beoltotta 28-án. Mint írja, „legszívesebben átadtam volna ezt az időpontot valamelyik oltásra váró családtagomnak, de ez nem így működik. Próbáltam hívni a vakcinainfo.gov.hu-t. Elérhetőségek oldalán található két zöld számot. Mindkettő bemondta, hogy minden munkatárs foglalt, próbáljam meg később. Nem próbálkoztam. Írtam egy e-mailt erre a címre: [email protected]. A levélben lemondtam az időpontot és csatoltam az EESZT-ből letöltött oltási igazolványomat is. Másolatba pedig betettem a háziorvosi rendelő e-mail címét is. Remélem ezen a központi e-mail címen hamarosan elolvassák a levelemet és felajánlják egy oltásra várakozónak”.

Kapcsolódó cikkek