Kiderült, pontosan mit jelentenek a gyakorlatban a szigorítások

Megosztás


Az új rendelet szerint közterületen illetve nyilvános helyen mindenki köteles a többiektől legalább 1,5 méteres távolságot tartani, kivéve az egy háztartásban élőket. Minden településen kötelező lesz maszkot hordani (eddig ez csak a nagyvárosoknál volt előírás), de elég az orvosi, munkavédelmi vagy sima textil maszk, nem írták elő az FFP2-t. A hatévesnél kisebb gyerekek, az értelmi fogyatékosok és az autisták most is kivételek.

Egyénileg lehet sportolni – lehetőség szerint zöldterületen – egyedül vagy az egy háztartásban élőkkel közösen, de ott is 1,5 méter távolságot kell tartani a többiektől. Sportolás közben nem kell maszkot viselni. Ahogy azt már bejelentették, parkokba, arborétumokba és erdőkbe továbbra is lehet menni.

Az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak, dohányboltok nyitva maradhatanak. Vannak más kivételek is, a virágüzletek hétfőre még haladékot kaptak, a nőnapra tekintettel.

A szolgáltatások zárva lesznek, de a közlekedési és szállítási szolgálgatás nem áll le, ahogy a magánegészségügy (beleértve a szemüvegkészítést), a szociális szolgáltatás, a posta, a bank, a lottózó, a különböző szervízek és az ügyvédek sem. Állatorvoshoz, autókölcsönzőbe vagy mosodába is lehet majd menni.

A kaszinók, játéktermek bezárnak, ahogy az uszodák és fitnesztermek is. A létesítményeket csak versenyszerűen sportolók használhatják edzés vagy meccs miatt.

Aki megszegi a szabályokat, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságra számíthat, a szabályt szegő intézményt vagy helyiséget legfeljebb egy évre be lehet záratni.

Az óvodákban rendkívüli szünet lesz, az általános iskolákban digitális oktatás jön, kollégiumok az igazgatók döntése szerint működnek április 7-ig.

Kapcsolódó cikkek