Kiégett a segítségre szoruló, idős férfi háza Borsodban

Megosztás

Eleve óriási szegénységben él, ráadásul mentális zavarokban szenved, önellátásra képtelen.

A gönci emberek segítségét kérte a napokban a közösségi oldalon Horváth Ottó, a város Roma Nemzetiségi Kisebbségi Önkormányzatának alelnöke. Szeretne megnyugtató megoldást találni egy idős férfinak, Józsefnek, aki nagy-nagy szegénységben él, ráadásul két hete a háza is kiégett – számolt be róla a Boon.hu.

– Az idős férfi sajnos mentálisan is zavart. A napokban a patakba félig becsúszva találtak rá. Az elmúlt napok csapadékos időjárása és a hóolvadás miatt a patak megáradt, ha József jobban belecsúszik a vízbe, akár tragédia is történhetett volna. Amikor szóltak, hogy baj van, én is a helyszínre siettem, és együtt vártuk a mentőt. A férfit elvitték, de most újra itthon van. Jelenleg a fia családja fogadta be, de hosszú távon a nap 24 órájában ők sem tudnak rá figyelni és gondozni, hiszen nincs hozzá szakértelmük. Volt már olyan eset is, hogy József egyik lábáról leszakadt a cipő, ezért mezítláb járkált a lucskos hóban. Amikor ezt észrevettem, azonnal vittem neki egy pár cipőt – sorolta a bajokat Horváth Ottó.

Elmondta azt is, hogy a közösségi oldalon felhívást tett közzé, hogy aki tud, segítsen József házának a rendbe tételében. Legalább egy szobája legyen tiszta és rendezett, ahol normális körülmények között élhet.

Amikor szóltak, hogy baj van, én is a helyszínre siettem, és együtt vártuk a mentőt – Horváth Ottó

Bútorok vannak

A fia az önkormányzattól kért segítséget, de sajnos a városnak nincs szolgálati lakása. Szükség lenne ablakra, ajtóra, mert azok is a tűz martalékává váltak, ezenkívül festékre is. – Bútorokat már ajánlottak föl, ruhákat pedig tudok biztosítani a férfinak, hiszen rendszeresen kapok adományokat az Angyaljárat Alapítványtól és magánszemélyektől is.

Jelenleg így néz ki József háza

– Józsefnek valószínűleg van valamennyi nyugdíja, de nem lehet sok, hiszen a népkonyhára jár ebédért és rendszeresen kéreget. Egészségügyi problémái is vannak, gyógyszereket szed, de állandó felügyeletre lenne szüksége. Ezért a nemzetiségi önkormányzat elnöke folyamatosan hívja a különböző idősotthonokat, de eddig még nem talált olyat, ahol fogadták volna. Állítólag Józsefnek túl kevés a nyugdíja – jelezte Ottó, hozzátéve, azért bízik benne, hogy találnak megfelelő megoldást.

Kapcsolódó cikkek