Így vett el a kormány Miskolctól egyetlen intézkedéssel újabb közel kétmilliárdot

Megosztás

Bő egy éve megállás nélkül zajlik az önkormányzatok sarcolása és egy különös véletlen folytán mindig az ellenzéki vezetésű városok (köztük Miskolc) járják meg a legjobban Orbánék “járványügyi” intézkedéseit.

Sok városnak és településnek a helyi iparűzési adó a legfontosabb bevételi forrása. A vállalkozások ezt a székhelyük szerinti önkormányzatoknak fizetik nettó árbevételük után, azaz a legnagyobb céges adónak számít az országban. Éppen ezért érte váratlanul az önkormányzatokat tavaly év végén Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése arról, hogy a járványhelyzetre tekintettel a kis- és közepes vállalkozásoknak elég csak az iparűzési adó felét megfizetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az önkormányzatok kettő helyett legfeljebb egy százalékos adóval számolhatnak. A katás vállalkozásoknak a felezést kérniük sem kellett, automatikus volt náluk a felezés. Azok, akik másként adóznak, február 25-ig igényelhették a NAV-nál, hogy engedjék el a fizetendő adó felét. Erről a Hvg.hu készített összegzést.

Ahogyan arról korábban írtunk, Budapesten 73 ezer 970 vállalkozás kérte a NAV-on keresztül, hogy mentesüljön a helyi iparűzési adó felének megfizetése alól. Ez azt jelenti, hogy összesen 31,46 milliárd forinttal lesz kevesebb fővárosi szinten a helyi iparűzésiadó-bevétel. Ez a pénz kettéoszlik: 54 százaléka marad a fővárosnál, 46 százaléka pedig a kerületekhez kerül. Ennek megfelelően Budapest 17 milliárd forinttól esik most el, míg a kerületek 14 milliárdtól. Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes kijelentette: ha a főváros nem kap az államtól kompenzációt, decemberre elfogy a pénze. A fővárosban ezen kívül 70 ezer olyan katás vállalkozó van, akiknek nem kellett kérvényt benyújtani, ők automatikusan megkapták a kedvezményt. A katások évente ötvenezer forint iparűzési adót fizetnek, esetükben tehát vállalkozásonként 25 ezer forintnyi, összesítve 1,75 milliárd kieséssel számol a főváros.

A fővároson kívül megnéztünk más településeket is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi adóbevételtől esnek el azok a városok, amelyek eddig kimagaslóan sok iparűzési adóval számolhattak, illetve, mi lesz azokkal a településekkel, ahol a költségvetés nagyobbik részét ez az adóbevétel teszi ki.

Miskolcon 4680 vállalkozóról tud az önkormányzat, ennyien nyilatkoztak a fizetési könnyítésről. Az önkormányzat tájékoztatása szerint ez 601 millió 962 ezer 438 forint kiesést jelent. Kiemelik, hogy noha a katás vállalkozásoknál „az iparűzési adó felezése automatikusan megtörténik, ennek ellenére többen is benyújtották a nyilatkozatot”. A városban 4 ezer vállalkozó adózik a kata szerint, és most 102 millió forinttal fizetnek kevesebbet a város kasszájába. Ami a teljes idei évet illeti, az önkormányzat úgy számol, hogy „a kormányrendeletben foglalt feltételeknek megfelelő adóalanyok 2021 első és második félévre előírt adóelőlegének 50 százalékkal történő csökkentése, valamint a katások adójának 50 százalékban történő megállapítása várhatóan 1,832 milliárd forint bevételkiesést eredményez Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának”.

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek