“Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen” – ezt sem szerettük volna hallani

Megosztás

Sajnos nem is egy laikustól jött az egyértelmű vélemény, hanem az egyik fő oltóanyaggyártó vezérétől.

Albert Bourla, a Pfizer vezetője az NBC Newsnak beszélt arról, hogy egy emlékeztető védőoltás ellenállóbbá teheti a szervezetet a koronavírussal szemben.

Bár egyelőre még jóval több ember vár arra, hogy megkapja a koronavírus elleni védőoltást, mint ahányan már túl vannak rajta, az oltással kapcsolatban már korábban felvetődött egy igen fontos kérdés. Az, hogy vajon hosszú távon is védelmet nyújt-e, vagy bizonyos időközönként meg kell-e újítani, akárcsak az influenzavírus elleni védőoltást.

A témában most Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója szólalt meg. A szakember az NBC Newsnak adott interjúban arról beszélt, hogy az oltást évről évre újra be kell adni majd annak érdekében, hogy megmaradjon a védettség az új koronavírussal szemben.

Mindez nemcsak azt jelentené, hogy az influenza elleni védőoltáshoz hasonló módon kellene gondolnunk a koronavírus-fertőzés elleni vakcinára, hanem azt is, hogy bár a pandémiát legyőzhetjük, maga a vírus nem fog eltűnni. Hasonló véleményen van Rusvai Miklós víruskutató is.

A Pfizer eközben azt is vizsgálja, miként tudná növelni a vakcina hatékonyságát. Azt próbálják meg kideríteni, hogy azoknál, akik több mint hat hónapja kapták meg az első oltásukat, egy emlékeztető oltás felerősíti-e az immunrendszer védekezőképességét a kórokozó ellen. Bourla szerint a harmadik dózis 10-20-szorosára emelheti az antitestek számát a szervezetben, így az képes lenne megbirkózni a koronavírus különböző változataival szemben is.

Az ezirányú vizsgálatokat a 18-55, valamint a 65-85 éves korosztály körében folytatják. A tesztek során az első és a második adag Pfizer-vakcinát három hét különbséggel adják majd be, a harmadikat pedig egy évvel az első oltás után. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek