A törvény miatt mától leállt egy szakrendelő Magyarországon

Megosztás

A Fejér megyei Aba város önkormányzata posztolt arról, hogy be kellett zárni a városi szakrendelőt, méghozzá azért, mert a törvény szerint mostantól csak az dolgozhat, aki már az új egészségügyi szolgálati jogviszonyban áll. Íme a poszt szövege:

A törvény szerint március 1-től be kell zárni az abai szakrendelőt, mert a kisebbségi tulajdonosok megtiltották az igazgató egészségügyi szolgálati jogviszonyának létrehozását.

Az abai szakrendelőnél is át kell térni az egészségügyi szolgálati jogviszonyra 2021. március 1-jétől. Ehhez március 1-jéig a szakrendelő igazgatójának is alá kell írnia a munkaszerződést. A február 26-i pénteki döntésével a szakrendelőt működtető cég hét kisebbségi önkormányzati tulajdonosa (Seregélyes Nagyközség Önkormányzata, Sárosd Nagyközség Önkormányzata, Sárkeresztúr Község Önkormányzata, Sárszentágota Község Önkormányzata, Soponya Nagyközség Önkormányzata, Tác Község Önkormányzata, Csősz Község Önkormányzata) megakadályozta a munkaszerződés aláírását.

A törvény szerint március 1-jétől bármiféle ❗️❗️ tevékenységet KIZÁRÓLAG olyan személy láthat el, aki már az új egészségügyi szolgálati jogviszonyban áll. Mivel az igazgató ilyen jogviszonya nem tudott létrejönni, vezető nélkül maradt a szakrendelő. Nincs, aki irányítója, nincs végső felelőse az ott zajló tevékenységnek. Így a szakrendelő működése március 1-jével szünetel. Jelen helyzetben beteget fogadni nem lehet, de még a dolgozók februári munkabérét sem lehet elutalni.
Kasó László a többségi tulajdonos Aba Város Önkormányzatának tulajdonosi képviselője felszólította a kisebbségi tulajdonosakat a helyzet rendezésére. Aba javaslatait 2021. február 6-án megismerhették a kisebbségi tulajdonosok. Semmiféle észrevételt azzal kapcsolatosan nem tettek, egyeztetést nem kezdeményeztek, majd február 26-án leszavazták a javaslatokat.

Az szakrendelő ügyvezető igazgatója 2020. április 1-jétől tölti be a tisztségét. A társaság minden ❗️ tulajdonosa egyhangúan ❗️ választotta meg, annak ismeretében, hogy Aba Város polgármesterének hozzátartozója. Az összeférhetetlenségi helyzet feloldására 2020. április 1-től az abai képviselő-testület Kasó Lászlót jelölte ki tulajdonosi képviselőjének.
Ebben a rendben zajlik a szakrendelő működése 10 hónapja. Ez alatt a 10 hónap a kisebbségi tulajdonosok semmiféle jogi lépést nem tettek, hivatalos kifogást az amúgy is jogszerű helyzettel kapcsolatosan nem fogalmaztak meg.
A szakrendelő vezetőjének egészségügyi szolgálati munkaszerződésével kapcsolatosan jogi aggály nincs, személyével kapcsolatosan összeférhetetlenség nem áll fenn.

Az ügyvezető az elmúlt 10 hónapban rendezte a fennálló adósságok döntő részét megmentve ezzel a szakrendelőt a csődtől, rendezte a szakrendelő kaotikus nyilvántartásait, újrakötötte a meglevő orvosi szerződéseket, új orvosokkal szerződött és ezzel beindította a nem működő szakrendelések döntő részét. Jelentősen nőtt a betegforgalom, érzékelhetően emelkedett a betegek elégedettsége az intézményben zajló szakmai munkával kapcsolatosan.

Az ügyvezető munkaszerződése készen áll az aláírásra. Az ehhez szükséges döntések akár 24 órán belül meghozhatók.

Az, hogy szerdától újraindulhat-e az abai szakrendelő kizárólag Horváth Sándor seregélyesi, Dunkl Gergely sárosdi, Sebestyén Zoltán sárszentágotai, Csutiné Túri Ibolya sárkeresztúri, Szűcs Norbert soponyai, Földesi Gábor csőszi, Horváth Tamás táci polgármester döntésén múlik. Rajtuk áll, hogy Abán el tudják-e látni a nagy részében az általuk vezetett településekről érkező gyógyulást kereső embereket!

Kapcsolódó cikkek