Szeretne szakképzett borosgazdává válni? Az alapokat elsajátíthatja egy Miskolcon és környékén megszervezett képzésen.
A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület borosgazda képzést hirdet. A képzés semmilyen hivatalos akkreditációval nem rendelkezik, képesítést nem ad, célja a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel már foglalkozó vagy azt tervező jelentkezők részére egy gyakorlatorientált tudásátadás biztosítása kis birtokot üzemeltető gyakorló szereplők segítségével. A jelentkezők földrajzilag nincsenek korlátozva, ugyanakkor a képzés helye az elméleti napokon Miskolc (Avasi Présház), a gyakorlati napokon pedig a Bükki borvidék területe, így reményeink szerint hozzájárulhatunk a bükki borvidéki szőlész-borász utánpótlás eredményes kineveléséhez is. A képzés során egy évjáratot tervezünk végigvinni az ültetvényeken és a pincékben, metszéstől a palackozásig terjedően. A szemléletünk a gyakorlati lehetőségeinkhez illeszkedik: egyszerű, magas minőségre törekvő, tőkeigényes technológiáktól mentes megoldásokat fogunk bemutatni, ahogy mi magunk is dolgozunk a hétköznapokon. A képzés szakmai oldaláért négy szőlész-borász mérnöki végzettségű tagunk felel, akiket kellő tapasztalattal rendelkező szőlőtermesztő, mezőgazdasági gépkezelő kollégáink egészítenek ki. Célunk az oktatási időszak keretein túl is egy interaktív tartós kapcsolat kialakítása. A képzés közpénzt nem használ fel, támogatásban nem részesül.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A képzés tartama: 2021. március 13. – 2021. decemberéig (8 alkalom, 4 elméleti nap tematikus borkóstolóval, 4 gyakorlati nap, szombati napok)
Az első márciusi elméleti nap a vírushelyzet miatt várhatóan online Zoom felületen zajlik majd.
A képzés díja: 45.000,-Ft + Áfa / fő
A képzés létszáma: A képzés létszáma korlátozott, minimum 6 fő jelentkezése esetén indul
Jelentkezési határidő: 2021. március 10.
A képzés tematikájából (a teljesség igénye nélkül):
- művelésmódok, tőketerhelés
- a metszés alapjai
- elhanyagolt ültetvények megújítási lehetőségei
- zöldmunkák és időzítésük
- gyomkezelés, talajművelés
- talaj- és szőlőművelő eszközök megismerése
- szüreti munkaszervezés
- szüreti analitika
- a szőlőfeldolgozás lehetséges irányzatai
- az erjedés folyamata, befolyásoló tényezők
- az érlelés egyes lehetőségei
- a borok egyensúlyának kialakítása
- szőlészeti-borászati adminisztráció
- árképzés, piacra lépés lehetőségei
- kóstolási tematikák (4 alkalom, egyenként 5-6 bormintával): a Bükk jellemző fajtái, borhibák és felismerésük, az újborok egyensúlyának kialakítása, a borok analízise és főbb paraméterei
Jelentkezés, információ
Az [email protected] címen 2021. március 10-ig.