17 évesek is szavazhatnak, két forduló a miniszterelnök-jelölteknek: itt vannak az ellenzéki előválasztás részletei

Megosztás

Vasárnap reggel közleményben jelentette be a hat ellenzéki párt, hogy az elnökök megállapodtak az előválasztás részleteiben – írja a HVG. A lap összeszedte a legfőbb pontokat is:

  • Mind a 106 körzetben lesz előválasztás,
  • a választáson civilek is indulhatnak, de előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez csatlakoznak,
  • a járvány miatt augusztus közepétől indul az előválasztás,
  • a miniszterelnök-jelöltet két fordulóban, az egyéni jelölteket egy fordulóban lehet kiválasztani.
  • Az előválasztáson részt vehetnek 17 évesek is akkor, ha jövő áprilisig betöltik a 18. életévüket, vagyis mehetnek szavazni is.

Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot, mindenki indulhat, aki elfogadja a bizottság által támasztott feltételeket. Lesz például egy feddhetetlenségi nyilatkozat, amelyben vállalják, hogy nincs köztartozásuk, offshore cégük nekik vagy a velük egy háztartásban élő hozzátartozóiknak, és a vagyonnyilatkozatuk valós.

Az induláshoz képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlást kell összeszedni. Kiderült az is, a közös ellenzéki programtervet májusban társadalmi vitára bocsátják a pártelnökök.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek