Pofátlanság? Felfelé kerekít a NAV a gépjárműadóknál

Megosztás

Elképesztő történettel kereste meg a szabadpecs.hu-t kedden késő este egy baranyai olvasó. Azt mondta, hogy neki nem kell sok pénzt fizetni gépjárműadóra, mert régi kocsija van, de attól még eléggé felbosszantotta, hogy az adóhatóság, azaz a NAV (korábban: APEH) úgy gondolta, hogy nem elég az ő adója, fizessen többet, és ezer forintra felkerekítette az összeget.

Korábban a gépjárműadót a helyi, települési adóirodák küldték ki, és az a befizetés, részben vagy egészben, de az önkormányzatot gazdagította. A vírus miatt ez is változott, teljesen elvették ezt a pénzt az önkormányzatoktól, és így már nem is ők, hanem közvetlenül az állami adóhatóság küldi ki, küldte ki az értesítőt és a csekkeket.

Hasonló esetről egyébként Hadházy Ákos, a Momentum politikusa is beszámolt Facebook-oldalán:

A NAV átkozottul nagyvonalú, azaz nagyvonalúan KEREKÍT FELFELE. Nagyon sok felháborodott levelet kapok a gépjárműadókkal kapcsolatban, amit mostantól nem az önkormányzat, hanem állambácsi kap.

1) A NAV vehetné a fáradtságot, hogy legalább egy Tisztelt Hölgyem/Uram beköszönéssel tisztelje meg az adófizetőt. Ehelyett odalöki, hogy HATÁROZAT és fizess.

2) A kerekítés tényleg nagyvonalú, erre sokan küldtek példát. A mellékelt “határozat” például 10500 forintról szól, amit két 5500 forintos (!) részletben kell megfizetni. Többen felháborodtan hívták a NAV-ot, akik megerősítették, nincs tévedés, ők így kerekítenek… Biztos kell a pénz a stadion alá vezetett 50 méteres alagútra…

írta Hadházy.

Kapcsolódó cikkek