Müller Cecília: Tudunk olyan beoltottakról, akik később mégis elkapták a koronavírust

Megosztás

Az Országos Tisztifőorvos is elismerte, hogy sajnos a vakcinák sem hoznak tökéletes védelmet, tehát attól, hogy valaki be van oltva, simán elkaphatja a vírust.

A múlt héten 475 ezren kapták meg az első adag védőoltást a koronavírus okozta betegség, a Covid–19 ellen, és már 206 ezren a másodikat is – közölte területi közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs keddi tájékoztatóján. György István kijelentette: a magyarországi átoltottság az uniós átlag fölött van, a folyamat az oltási rendnek megfelelően zajlik

Néhány kivételtől eltekintve befejeződött az egészségügyi dolgozók beoltása, ahogy lényegében lezárult a második körös oltás az idősotthonokban, illetve a bentlakásos szociális otthonokban is. 84 ezer gondozó és gondozott kapta meg az oltást, 77 ezren már a másodikat is – hangzott el.

Ezután Müller Cecília a korlátozó intézkedések betartására és az egyéni felelősség fontosságára hívta fel a figyelmet.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy folyamatosan zajlanak az orosz Szputnyik V vakcina laboratóriumi vizsgálatai.

Azt is közölte:

előfordult, hogy olyasvalaki is megfertőződött, aki már megkapta a védőoltást.

Emlékeztetett, hogy egyik vakcina sem biztosít százszázalékos védelmet. Az érintettek számára a nyájimmunitás hozhatja el a százszázalékos védelmet.

Azt is bejelentette Müller, hogy a koronavírus brit variánsa mellett már a cseh és egy másik mutációt is azonosítottak Magyarországon.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek