Rendben találta a kínai vakcinát az NNK, már csak egy rábólintás szükséges az oltáshoz

Megosztás

Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján számolt be a kínai vakcinával kapcsolatos legfrissebb fejleményekről. Az országos tisztifőorvos szerint a hazánkba érkezett 550 ezer adag Sinopharm-oltóanyag dokumentációja kielégítő – írta a HVG.hu.

“A Nemzeti Népegészségügyi Központ immunbiolgóiai készítmények minőségellenőrzési főosztálya megvizsgálta a vakcinát, és összes dokumentációját. Úgy találta, hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése” – mondta el Müller.

A gyártói specifikációnak megfelelt a kínai Sinopharm vakcina hatósági vizsgálata, erről értesítették az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézetet is. Ez azt jelenti, ha jóváhagyják az emberi alkalmazást, elkezdődhet az oltások beadása Magyarországon a Sinopharmmal.

Müller szerint a Sinopharmmal kapcsolatban az összes információt közzéteszik a betegtájékoztatóval együtt. “Az immunreakció kiváltása talán még fokozottabb is más vakcináknál, hiszen tartalmazza a teljes (elölt) vírust úgy, hogy már fertőzést és betegséget okozni nem képes” – mondta. “Erőteljes lehet a szervezet részéről az immunológiai válasz. A leiratban 79 százalékos hatékonyságot jelölnek, 18 év felett mindenki számára oltható” – mondta, hozzátéve, hogy a várandósok és egyes krónikus betegek ebben az esetben is kivételt képeznek.

A tisztifőorvos az utóbbi napok járványügyi mutatóit illetően úgy fogalmazott: “Egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk”.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek