Hosszú távon immunisak a betegségre a koronavíruson átesettek

Megosztás

Egy friss kutatás szerint, akik átestek a Covid-fertőzésen, egészen hosszú ideig védettek maradnak az újrafertőződés ellen – legalábbis általában. Ez fontos információt jelenthet a további kutatási irányokhoz. Egy tavalyi gócpontot vizsgáltak tüzetesebben és ez elég jó kiindulópont lehet akár az oltásokkal kapcsolatban is.

A koronavíruson átesettek hosszú távon immunisak a fertőzés ellen − derült ki az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem kutatásából, amelyet az egyik tavalyi gócponton, a tiroli Ischgl településen végeztek. Erről az Index.hu számolt be.

Már 2020 áprilisában vizsgálták a helyieket, hogy milyen mértékben termel a szervezetük antitestet, ami a későbbiekben megóvhatja őket egy esetleges további megbetegedéstől. A tiroli tudósok novemberben újra megvizsgálták az érintett populációt.

A 900 emberen végzett kutatás eredménye azt mutatta, hogy 

A MEGSZERZETT IMMUNITÁS MÉG 7 HÓNAP ELMÚLTÁVAL IS STABILAN JELEN VAN,

a felmérésben részt vevők 90 százalékánál még mindig kimutatható volt az antitestek jelenléte.

A kutatás célja az volt, hogy megtudják, mekkora a lakosság átfertőzöttsége, milyen mértékben és meddig képesek a betegségen átesettek megfelelő immunválaszt kialakítani, és ezáltal hogyan reagálnak a járvány egy következő hullámára.

Az egyetem virológus professzora elmondta:

a tanulmány eredményeiből az is következik, hogy a lakosság 40-45 százalékos átoltottsága elegendő lehet ahhoz, hogy a társadalom egésze kellőképpen immunis legyen a koronavírussal szemben. Korábban ezt minimum 60 százalékosnak vélték.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1967 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, ez jelentős növekedést mutat az előző napok adataihoz képest. A kórházban ápoltak száma 1307, az intenzív kezelésre szorulók 258-an vannak. Az elmúlt napon 22-en haltak meg a betegség miatt.

Kapcsolódó cikkek