Gyorsan visszavett Varga Judit, már nem támadja gőzerővel a Facebookot

Megosztás

Néhány hete még páros lábbal beleszállt igazságügyi miniszter “asszonyságunk” a közösségi médiába, most már egészen más a hangnem.

Az ausztrál helyzet a politikus szerint azt mutatja, hogy elbukott a Momentum ötlete is a közösségi oldal szabályozásáról – írja a Hvg.hu.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon kommentálta, hogy a közösségi oldal letiltotta Ausztráliában a hírek megosztását.  Ez arra vezethető vissza, hogy az ausztrál parlamentben decemberben kezdeményezték egy, a médiapiacot szabályozó kódex bevezetését, amely rákényszerítené elsősorban a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, különben pénzbírsággal sújtják.

Varga a Facebook döntését gyorsan összekötötte a Momentummal, a párt ugyanis napok óta kampányol a közösségi oldal szabályozásáért, pozitív példaként hozva fel az ausztrál törekvéseket.

A miniszter szerint „Ausztráliában már megbukott a Momentum és a baloldali ellenzék ötlete. Az országban a Facebook inkább letiltja a napi híreket, hogy elkerüljék a fizetendő bírságot.” Varga a magyar módszert hozta alternatívának, mivel úgy látja, nálunk jól működik, ahogy a Facebook kiveszi a részét a közteherviselésből azzal, hogy befizette a reklámadót. „Vitáink persze vannak és lesznek is a nagy technológiai cégekkel szemben. De mi semmi mást nem kérünk rajtuk számon, mint amit a jogszabályok minden más vállalattól is.”

Az igazságügyi miniszter bejegyzésének hangvétele sokkal engedékenyebb, mint korábban volt: decemberben még cenzúrát kiáltott, mondván, a Facebook elhallgattatja a konzervatív hangokat, januárban pedig bejelentette, hogy jön a techóriás megrendszabályozása. Az erről szóló törvényjavaslat pedig elvileg tavasszal érkezik.

Kapcsolódó cikkek